A+ A-
Srbijagas RSS feeds print version set contrast

Србијагас > Прес центар > Вест

Вести

23.03.2017 |

Отворена нова мерно регулациона станица у Раковици

Гас за 2.000 домаћинстава

           У присуству републичког министра за рударство и енергетику Александра Антића и градског менаџера Горана Весића, као и помоћника генералног директора ЈП „Србијагас" Милана Здравковића и изршног директора за инвестиције Јовице Будимира, али и највиших представника Градске општине Раковица, међу којима су били председник општине Владан Коцић и заменик председника Душан Ђаковић, у Годоминској улици у Старој Раковици данас је свечано пуштена у рад Мерно-регулациона станица „Браћа Величковић“, која ће омогућити да се на дистрибутивну гасну мрежу прикључи 2.000 домаћинстава у овом делу Града Београда.
           Министар Антић, који је симболичним паљењем бакље, званично отворио овај гасоводни објекат, изјавио је да је ово резултат једне синергије свих нивоа власти и нарочито захвалио Јавном предузећу „Србијагас“ на реализацији пројекта гасификације не само ове, већ и других београдских општина.
            -Ово је прва фаза, до завршетка пројекта у Раковици, који подразумева изградњу око 150 километара дистрибутивне мреже, када ћемо имати услове за прикључење око 17.000 домаћинстава. Истовремено настављамо активности у Земуну и општини Гроцка и ја очекујем да, до краја идуће године, отприлике 90.000 Београђана буде прикључено на мрежу, рекао је Антић.
           Градски менаџер Горан Весић истакао је у изјави за медије да су пред Градом Београдом велики инфраструктурни пројекти, који не могу да се реализују без заједничког рада Владе Србије и Града.
           -Пројекат прикључења на гас у Раковици потврђује политику која се спроводи у претходне две-три године, да се улаже у приградске општине како би се достигла недостајућа инфраструктура, гас, водовод, канализација...Сви треба да се осећају као грађани Београда, без обзира да ли живе у Гроцкој, Кошутњаку или Теразијама, поручио је Весић.
           Од чланова менаџмента Србијагаса, Милана Здравковића и Јовице Будимира, могло се чути да је у овом тренутку у току реализација Програма гасификације Градских општина Раковица, Гроцка и Земун и да наведени пројекти подразумевају изградњу укупно преко 1.000 километара гасоводне мреже, која ће омогућити прикључак за више од 90.000 домаћинстава и малих привредних субјеката на територији ових општина. На динамику реализације тих пројеката, како је истакнуто, највише утичу ограниченост расположиве планске документације и сложеност решавања имовинско правних односа.
           Иначе, Јавно предузеће „Србијагас“ је инвеститор пројекта гасификације у Раковици, а предузеће „Millennium team“, чији је директор Стојан Вујко такође присуствовао свечаном отварању МРС Раковица, је извођач радова. Пројектом, чија је укупна вредност 7,7 милиона евра, предвиђена је изградња челичног гасовода у дужини од два километра и полиетиленског дистрибутивног гасовода ниског притиска од 150 километара. Све то, као што је речено, омогућиће прикључење 17.000 домаћинстава на градску гасну мрежу.


Београд, 23. марта 2017. године                        Служба за односе с јавношћу и маркетинг