A+ A-
Srbijagas RSS feeds print version set contrast

Србијагас > Прес центар > Вест

Вести

01.06.2017 |

Директор Србијагаса говорио на отварању павиљона Србија на Међународном економском форуму у Санкт Петербургу

Саопштење ЈП "Србијагас", Нови Сад

            У оквиру Међународног економског форума-СПИЕФ17, који је данас свечано отворен у Санкт Петербургу, након сесије под називом “Русија-Србија-перспективе еконономске сарадње”, отворен је павиљон “Србија”, на којем се заједно са другим српским компанијама представља и Јавно предузеће “Србијагас”. Свечаном отварању, поред вршиоца дужности председника Владе Србије и министра спољних послова Ивице Дачића, као и републичких министара Горана Кнежевића, Александра Антића и Бранислава Недимовића, присуствовао је и генерални директор ЈП “Србијагас” Душан Бајатовић.
            Директор Србијагаса се бираним речима обратио присутнима на отварању павиљона Србија рекавши да и у Београду, Москви, Казању и Санкт Петербургу постоје могућности за повећање робног промета и сарадње у свим другим областима између Србије и Русије.
            -Хтео бих да кажем да су Србијагас и Гаспром успоставили стратешко партнерство. Верујем да ћемо у скоријој будућности моћи да најавимо проширење Банатског Двора, подземног складишта гаса у Републици Србији, а надам се да ће у скорије време кроз Србију проћи и један нови гасовод, не таквог капацитета као што је “Јужни ток”, већ мало мањег. Како ћемо звати тај пројекат, није битно. У сваком случају, захваљујем свима вама, а посебно Привредној комори Републике Србије за организован наступ српских привредника на овогодишњем Форуму у Санкт Петербургу, рекао је Душан Бајатовић у свом обраћању истичући још да Република Србија жели да сачува војну неутралност која је трајно опредељење наше земље.
            На званичној церемонији отварања СПИЕФ17, вршилац дужности председника Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић поручио је да ће Србија заувек остати пријатељ са Русијом у да јој никада неће увести санкције, што је испраћено великим аплаузом. Он је, такође, изјавио да Србија са новом владом неће мењати своју политику и однос према Русији.
            -Србија још увек није искористила пун потенцијал економске сарадње са Русијом. Наша земља треба више да искористи „причу“ о слободној трговини са Руском федерацијом и уједно привуче руске инвестиције кроз отварање различитих индустријских зона. Ниво економске размене од 2,5 милијарде долара може бити превазиђен и ићи ка ономе што је са Сергејем Шојгуом договорено још 2008. године-да размена буде на нивоу од 4 милијарде долара, казао је Дачић.
            Присутнима се обратио и председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж.
            -Број руских компанија у Србији константно расте, сада их је 815, а прошле године их је било мање од 700, а укупно се извози 1.341 различит производ на тржиште Русије, рекао је он.
            Наредних дана у Санкт Петербургу се очекују бројни билатерални сусрети између наших и руских компанија, а важну улогу у јачању сарадње имаће наша компанија, Јавно предузеће “Србијагас”.


Санкт Петербург, 01. јун 2017. године                 Служба за односе с јавношћу и маркетинг