A+ A-
Srbijagas RSS feeds print version set contrast
Print

Србијагас > Прес центар > Вест

Вести

27.06.2017 |

Са председником Управе Гаспрома разговарали председник Вучић, министар Антић и директор Србијагаса Бајатовић

Саопштење

           Данас је у Београду одржан радни састанак председника Републике Србије Александра Вучића и председника Управног одбора ПАО „Гаспром“ Алексеја Милера. Стране су високо оцениле позитивну динамику билатералних односа. Истакнуто је да се партнерство доследно развија, укључујући ту и сарадњу у области складиштења гаса. Почетком јуна 2017. године потписан је Меморандум о проширењу ПСГ „Банатски Двор“.
           Председник Вучић констатовао је да су планови ове компаније за проширење капацитета подземног складишта „Банатски Двор“ са 450 милиона кубних метара на 750 милиона кубних метара, изузетно важна вест за све грађане јер ће тиме бити обезбеђена енергетска безбедност земље.
           Учесници састанка су нагласили да у Србији потражња за руским гасом наставља да расте. Према прелиминарним подацима, од 1. јануара до 26. јуна 2017. године „Гаспром“је потрошачима у Републици испоручио за 47,7% више гаса него у истом периоду 2016. године. При томе се од 1. до 26. јуна 2017. године обим експорта повећао за више од 2 пута — за 111,7%.
            Говорећи о расту потражње за гасом, стране су размотриле перспективе развоја траса испорука гаса у Србију. У оквиру састанка, министар рударства и енергетике у Влади Републике Србије Александар Антић и председник Гаспрома Алексеј Милер, у присуству председника Републике Александра Вучића, потписали су мапу пута (план реализације). Овај документ предвиђа да ће стране спровести низ активности чији циљ је изградња нових гаснотранспортних капацитета на територији Републике Србије.
            У оквиру посете Србији, такође је одржан састанак генералног директора ЈП „Србијагас“ Душана Бајатовића и председника ПАО "Гаспром" Алексеја Милера. Стране су размотриле текућа питања билатералне сарадње. Посебно се говорило о току заједничког рада на развоју ПСГ „Банатски Двор“, тржишту гасно-моторног горива у Републици и научно-техничкој сарадњи компанија.


Београд, 27.06.2017. године                                 Служба за односе с јавношћу и маркетинг