A+ A-
Srbijagas RSS feeds print version set contrast

Србијагас > Прес центар > Вест

Вести

30.05.2013 | Амстердам

Алексеј Милер и Душан Бајатовић у Амстердаму о Јужном току

Председник Управе руске компаније Гаспром Алексеј Милер изјавио је да припреме за изградњу гасовода Јужни ток теку, како је рекао, ...

Председник Управе руске компаније Гаспром Алексеј Милер изјавио је да припреме за изградњу гасовода Јужни ток теку, како је рекао, строго по плану и уједно подсетио да је планирано да прве количине гаса овим гасоводом крену у децембру 2015. године. Он је додао да припреме за тендере такође иду по плану и да ће они бити спроведени у септембру ове године.

-У овом тренутку теку припреме за изградњу на бугарском и српском делу Јужног тока. У Бугарској ће радови почети у најскорије време, а на српском делу гасовода у новембру-децембру ове године, рекао је Милер.
Према његовим речима, количине гаса за Јужни ток већ су утврђене уговорим, тако да Гаспром већ сада, како је истакао, добро зна које године ће коју количину гаса испоручити овим гасоводом. Први човек Гаспрома овом приликом је напоменуо да је уобичајена пракса да се компаније које се баве реализацијом гасовода региструју у Швајцарској и као пример навео гасовод Северни ток, чија су прва два крака такође реализована преко компаније регистроване у тој земљи.
Изградњу гасовода Јужни ток кроз Србију у потпуности ће финансирати руске банке или Гаспром, и то по најповољнијим финансијским условима на тржишту, изјавио је у Амстердаму генерални директор Србијагаса Душан Бајатовић. Он је рекао да је идејни пројекат завршен и да се у овом моменту ради на завршетку коначног техничког пројекта који би требало да буде готов до краја јуна.
– Очекујемо да у понедељак дође финансијски тим Гаспрома и банака које ће пратити Јужни ток, пре свега то су Сбербанка и Гаспром банка, тако да ћемо почети разговоре о новом финансирању Јужног тока, који би требало да повећа учешће руског капитала у финансирању тог пројекта, изјавио је Бајатовић. До почетка радова, који се очекује крајем новембра односно почетком децембра, почеће откуп парцела, односно делимична експропријација, јер ће се само мали део парцела трајно откупљивати. Новац за то већ је обезбеђен, а ових дана требало би да почне реализација конкурса за средства којима би требало да буду исплаћене одштете. Ја очекујем да ћемо до краја јуна имати расписане тендере за добављаче цеви и компресорских станица и тада би се стекли сви услови, уз издавање потребне грађевинске дозволе, да пројекат Јужни ток почне у пуном смислу, рекао је директор Србијагаса.