A+ A-
Srbijagas RSS feeds print version set contrast
Print

Србијагас > Прес центар > Вест

Вести

30.05.2013 | Амстердам

Почео Европски бизнис конгрес у Амстердаму

Изградња гасне инфраструктуре, великих пројеката попут Северног и Јужног тока, у функцији је све веће потрошње гаса, али и општег ...

Изградња гасне инфраструктуре, великих пројеката попут Северног и Јужног тока, у функцији је све веће потрошње гаса, али и општег економског развоја европских земаља. Управо о тој теми, и то у нешто ширем контексту, под називом „Будућност европског тржишта гаса“, биће речи данас и сутра на Европском бизнис конгресу, који се одржава у Амстердаму. Скупом председава председник Управе Гаспрома Алексеј Милер, а међу присутнима је и генерални директор Србијагаса Душан Бајатовић.

Потрошња гаса у европским земљама расте, и то до 15 одсто годишње. Због тога је неопходна изградња гасне инфраструктуре. Поред "Северног тока" који је већ у функцији, "Јужни ток" може попунити недостатак гаса и повезати потрошаче у Европи са највећим гасним налазиштима. Поред градње гасовода и складишта гаса су тема конгреса у Амстердаму, као и финансирање тих инвестиција и њихов утицај на европско енергетско тржиште.

Европски бисзнис конгрес окупља више од 130 најзначајнијих енергетских компанија и финансијских институција. Међу чланицама је и српски "Србијагас", а ове године присутно је и предузеће "Јужни ток транспорт". Реч је о великим инвестицијама које се мере милијардама евра, тако да стручњаци сматрају да изградња гасне инфрастуктуре може да покрене финансијско тржиште у европским земљама и отвори нова радна места. У томе је веома важан договор Русије и Европске уније не само око "Јужног тока" већ и о гасној прекограничној инфраструктури, јер ће гарантовати инвестиције за транспорт гаса до европских потрошача.