A+ A-
Srbijagas RSS feeds print version set contrast
Print

Србијагас > Прес центар > Вест

Вести

13.05.2013 | Нови Сад

Имамо све услове за почетак градње Јужног тока

У Новом Саду је потписан Уговор о изради измена и допуна просторног плана подручја посебне намене - трансанционалног гасовода ...

У Новом Саду је потписан Уговор о изради измена и допуна просторног плана подручја посебне намене - трансанционалног гасовода „Јужни ток“ кроз Републику Србију, којим се стварају услови да се избегне дуготрајна процедура и скрати пут до грађевинске дозволе за изградњу овог стратешког гасоводног објекта. Уговор су потписали директор предузећа „South Stream d.o.o.“ Нови Сад Душан Бајатовић и в.д. директора Републичке агенције за просторно планирање мр Драган Дунчић.

Обраћајући се новинарима директор Бајатовић је рекао да након потписивања овог документа, имамо све неопходне уговоре за почетак изградње Јужног тока крајем ове године, и то, како је појаснио, у смислу полагања првих цеви, а не постављања камена темељца. – Овим уговором који смо данас потписали, захваљујући томе што смо желели да се све процедуре раде апсолутно по закону, ми смо практично решили све проблеме. Србијагас је предао идејни пројекат Јужног тока, он је добро оцењен, а до 30. јуна биће предат и генерални пројекат. Врло брзо ће бити расписани тендери за набавку цеви и компресора. Према томе, уз све оне друге послове који су радјени, попут геодезије, деминирања, обиласка  деоница, екологије итд., ми смо практично створили све услове да се на јесен може разговарати и о томе да Јужни ток добије и грађевинску дозволу, истакао је Бајатовић.
Он је новинарима представио трасу гасовода, која је, како је рекао, у потпуности дефинисана. Улаз Јужног тока је код Зајечара, траса је подељена у четири деонице, једно одвајање ће бити код Параћина, гасовод ће потом ићи поред Смедерева, Београда и Панчева, пролазиће кроз Војводину и према Мађарској изаћи код Сомбора, односно код Бачког Брега. Крак према Хрватској одвајаће се код Госпођинаца, а код Београда према Републици Српској. Капацитети и јеног и другог одвојка су око две милијарде кубних метара годишње, појаснио је директор српског дела Јужног тока. Са потписивањем овог уговора, захваљујући сарадњи са Владом Републике Србије, као и са надлежним министарствима, ми у овом моменту имамо све елементе да идемо ка грађевинској дозволи за Јужни ток, рекао је Бајатовић.
 
Мр Драган Дунчић, в.д. директора Агенције за просторно планирање Републике Србије изјавио је новинарима да се изменама и допунама Просторног плана подручја посебне намене приступило након вишемесечних припрема, које су трајале од почетка ове године. Он је подсетио да је Влада Републике Србије усвојила тај план и донела посебан Закон који омогућава реализацију пројекта Јужни ток и да су се почетком године створили прецизнији пројектантски и други услови да се план допуни краковима ка Републици Хрватској и Републици Српској, односно Босни и Херцеговини. - Значај овог документа огледа се у томе што ће он омогућити предузећима „South Stream“ и „Србијагасу“ да на 75 локација на траси од око 600 километара реши имовинско-правне односе и приступне путеве заједно са електроенергетским кабловима, који ће омогућити напајање струјом надземних објеката на траси гасовода. Републичка агенција, заједно са другим институцијама и обрађивачима урадиће овај посао у кратком року, у следећих 90 дана. Документ који смо данас потписали омогућиће да се на 75 локација у више од 50 општина избегну дуготрајне процедуре израде планова детаљне регулације или урбанистичких пројеката за надземне објекте и приступне путеве, што представља изузетно висок стандард, који има ретко која земља у Европи, рекао је директор Агенције за просторно планирање додајући да ће све ово омогућити да на јесен дођемо до локацијских, а потом и до грађевинских дозвола и да ће тако Србија Јужни ток, сасвим извесно, почети да гради са грађевинском дозволом.
Овом приликом је речено да је Агенција, заједно са предузећима Србијагас и South Stream од јуна прошле године ушла у овај пројекат и да се истовремено кренуло са израдом просторног плана подручја посебне намене, израдом генералног пројекта и претходне студије оправданости, као и идејног и главног пројекта. То се до сада у Србији није радило ни за једну обичну кућу, а не за овако стратешки важне пројекте какав је Јужни ток, истакао је у изјави за медије Драган Дунчић.