A+ A-
Srbijagas RSS feeds print version set contrast

Србијагас > Прес центар > Вест

Вести

29.04.2013 | Нови Сад

Деманти листу "Данас"

Поводом текста под насловом „Губе милијарде, али на пи-аровима не штеде“ који је објављен на насловној страни листа ...

Поводом текста под насловом „Губе милијарде, али на пи-аровима не штеде“ који је објављен на насловној страни листа „Данас“, као и на стр. 8, у понедељак, 29.4.2013. г. имајући у виду одредбе Закона о информисању,  у циљу тачног и истинитог информисања јавности, а не пласирања неистина и непроверених информација, Служба за односе с јавношћу упутила је овом дневном листу Деманти следеће садржине:

У вези са констатацијом Вашег новинара да је предузеће Србијагас, упркос кризи и губицима, запошљавало нове људе и да је на крају прошле године број запослених достигао 1.710 радника, Јавно предузеће„Србијагас“ саопштава да је број запослених у ЈП „Србијагас“ на крају 2008. године био 1.043 радника, док је тај број на крају 2012. године 1.182 радника, што за четири године чини повећање од око 13%. ЈП „Србијагас“, Нови Сад као предузеће чији је оснивач Влада Републике Србије, своје потребе за запошљавањем утврђује Програмом пословања за сваку календарску годину, који утврђује Генерални директор и доставља Управном одбору, тј. Надзорном одбору на усвајање. Управни одбор тако усвојени Програм пословања доставља Влади Републике Србије на сагласност и тек онда он постаје валидан документ. Контролу запошљавања на месечном нивоу контролишу Министарство финансија и Министарство рада Владе Републике Србије. Поменуто  повећање броја запослених било је неопходно будући да је ЈП „Србијагас“ формирало низ нових тимова, сектора и служби, а све у циљу подизања нивоа ефективности и ефикасности, као и укупног побољшања организације пословања. Нове службе у компанији су: Ризици, Безбедност, Спољна трговина, Аналитика итд.
 
У јавности се често појављују потпуно нетачни подаци о броју запослених у ЈП „Србијагас“, што је и овога пута случај. Овим путем појашњавамо да је реч је о старим радним местима која су сачувана управо захваљујући „Србијагасу“, које је неколико предузећа преузело по основу конверзије дуга у потраживања или куповином предузећа у стечају.То, дакле, никако није повећање броја запослених у „Србијагасу“, јер се ради о потпуно самосталним привредним субјектима (попут Азотаре Панчево, МСК Кикинда, Агрожива Житиште итд.)
 
У вези са губицима ЈП „Србијагас“, које такође помињете у наведеном тексту, подсећамо Вас на обраћање генералног директора компаније на недавно одржаној конференцији за новинаре, у којој је он прецизно и недвосмислено набројао, односно навео све узроке таквог финансијског резултата предузећа на крају прошле године, од вишегодишње нереалне цене гаса, преко слабе наплате и одложеног плаћања и до 290 дана, до великих курсних разлика, камата на кредите итд. Делимично је Ваш лист писао о томе.
 
У вези са Службом за односе с јавношћу и маркетинг, и у Вашем тексту поменутим бројем запослених од, цитирамо, „на десетине“, желимо да истакнемо да је то апсолутно нетачна информација. Чињеница је да је поред руководиоца службе, на пословима односа с јавношћу ангажовано укупно 12-оро запослених, од којих њих десет са високом стручном спремом, један запослени са ВИ степеном образовања и један са средњом школом. Будући да је ЈП Србијагас компанија која има своје организационе делове широм Републике, овај број запослених распоређен је у четири радне јединице, и то у Новом Саду, Београду, Зрењанину и Панчеву. Обим посла, имајући у виду на десетине нових пројеката које је започела компанија Србијагас, знатно је увећан последњих година, тако да је и број запослених у служби апсолутно у складу са увећаним захтевима и пословима који се пред њу постављају.
 
У циљу потпуног и истинитог информисања Ваших читалаца, а позивајући се на Закон о информисању, молимо Вас да Деманти ЈП „Србијагас“ објавите благовремено и у целости, односно у истој дужини и на истом месту, где је пласиран Ваш данашњи текст са негативном конотацијом о запошљавању упркос губицима (Насл. страна и стр.8).
 
Остајемо, као и увек, отворени за сва Ваша питања и коментаре на све актуелне теме у вези са пословањем наше компаније.
 
                                                                                                                         Служба за односе с јавношћу