A+ A-
Srbijagas RSS feeds print version set contrast
Print

Србијагас > Прес центар > Вест

Вести

22.04.2013 | Нови Сад

Јужни ток у Србији и крак кроз РС по плану

Све активности на изради идејног и генералног пројекта за крак Јужног тока кроз Републику Српску се реализују по планираном графику ...

Све активности на изради идејног и генералног пројекта за крак Јужног тока кроз Републику Српску се реализују по планираном графику радова, а Србијагас ће логистички, технички и правно подржати изградњу тог крака кроз РС. Ово је након разговора са министром за индустрију, енергетику и рударство РС проф. др Жељком Ковачевићем у Новом Саду изјавио генерални директор ЈП „Србијагас“ Душан Бајатовић. Предвиђени капацитет гасовода који ће ићи до Бањалуке је две милијарде кубика гаса, а тиме би требало да буду задовољене све садашње и будуће потребе РС за природним гасом.

- Решавање проблема у енергетици и стварање услова за енергетску стабилност једно је од најважнијих питања у свакој земљи, тако да је изградња гасовода Јужни ток стратешки пројекат, који ће помоћи да и Република Србија и Република Српска у следећој фази успешно реше своје развојне, односно економске и социјалне проблеме, додао је Бајатовић.
Он је најавио да ће изградња Јужног тока у Србији, за који ће главни пројекат бити завршен до краја јуна, почети у децембру ове године и уједно изразио очекивање да ће у том послу вредном између 600 и 800 милиона евра  учествовати српска грађевинска оператива.
- Приводе се крају припреме за расписивање тендера за набавку цеви и компресора, а у септембру се очекује и расписивање тендера за извођаче радова, рекао је новинарима Душан Бајатовић додајући да постоје гаранције руских банака да су спремне да испрате пројекат Јужни ток кроз Србију, и то по ценама капитала нижим него код западних банака. То, ипак, не значи да на тендерима нећемо ангажовати и банке које нису из Русије, додао је Бајатовић.
Како је истакао, у Републици Српској ће се градити две гасне централе, а у Србији су, како је и раније најављено, у плану четири централе: у Новом Саду, Нишу, на Новом Београду и у Панчеву. Такође, директор је најавио и могућност изградње још једног таквог когенеративног постројења у Параћину, имајући у виду карактеристике српског транспортног система, када је у питању електрична енергија.
Министар за енергетику РС рекао је новинарима да је делегација РС на данашњем састанку још једном добила уверавања да ће крак Јужног тога ићи кроз тај ентитет, због чега је и основана фирма ГАС Рес, и уједно навео да у Бањалуци сада очекују посету представника руског Гаспрома.
- Влада Републике Српске прогласила је Јужни ток пројектом од националног значаја. Ми ћемо све бенефите које нам доноси један овакав пројекат апсолутно искористити. То је, пре свега, енергетска стабилност и развој привредних капацитета у будућности, будући да на овај начин Република Српска постаје озбиљан привредни партнер инвеститорима у том ентитету, казао је Ковачевић.
          Разговорима у Новом Саду присуствовали су директор ГАС Рес-а Слободан Пухалац, извршни директор за инвестиције ЈП „Србијагас“ Јовица Будимир, као и сарадници генералног директора Србијагаса Драгиша Мартиновић и Милан Ђукић.