A+ A-
Srbijagas RSS feeds print version set contrast

Србијагас > Прес центар > Вест

Вести

14.03.2013 | Копаоник

Директор Србијагаса захтева нову стратегију у енергетици

Генерални директор ЈП „Србијагас“ Душан Бајатовић учествовао је у раду Панела у оквиру другог дана рада Копаоник Бизнис ...

Генерални директор ЈП „Србијагас“ Душан Бајатовић учествовао је у раду Панела у оквиру другог дана рада Копаоник Бизнис форума, посвећеног Индустријској политици у енергетици. Обраћајући се присутнима, он је најпре истакао да је државна стратегија у енергетици усвојена још пре осам година и да је добро што се она не спроводи, јер предвиђа енергетски развој по концепту који је био прихватљив још седамдесетих година прошлог века, будући да је заснован на повећању коришћења лигнита, тј. CO2 интензивности. С тим у вези, директор „Србијагаса“ дао је иницијативу за промену Националне стратегије у енергетици.

-Три су основна стуба нове европске енергетске политике, на првом месту формирање конкурентног, либералног и одрживог унутрашњег тржишта, затим прелазак на енергију са што мање CO2, а трећи је повећање енергетске ефикасности. Тешко да Србија може имати другачије основе енергетске политике од европских, истакао је Бајатовић. Он је, такође, додао да се Србија и формално и суштински укључила у кључне међународне енергетске пројекте, градећи тако сопствену конкурентску предност и задобијајући нове геостратешке позиције у региону.
Говорећи о ценама директор „Србијагаса“ је рекао да су за разлику од Србије, унутар многих земаља успостављени паритети између цена енергената и да је то задатак који морамо најбоље да решимо, јер од њега зависи енергетска и свака друга будућност Србије. - Код нас постоји озбиљан диспаритет, а ми у „Србијагасу“ настојимо да са руским партнерима договоримо паритете цена гаса и према азотним ђубривима и према метанолу и другим производима српске индустрије. Ти паритети су много важнији од ове или оне тренутне цене, појаснио је Бајатовић. 
С обзиром на то да је Србији потребна развојна енергетска политика која ће у енергетској ефикасности уклонити инвестиционе препреке и ослободити потенцијал за остваривање великих добитака за енергетску сигурност, економски раст и животну средину, пред креаторима енергетске и економске политике, према речима Душана Бајатовића, је неколико кључних задатака који ће енергетску ефикасност из сфере приче и политичких обећања пребацити у сферу животне реалности. – Енергетски ефикасна технологија треба да постане „mainstream“, а држава то може постићи увођењем прописа који ће обесхрабити употребу енергетски неефикасних приступа, казао је директор Бајатовић.
Он је посебно истакао чињеницу да док једни енергију користе као средство развојне политике, Србија је највише користи као инструмент социјалне политике. –Залажем се да се таква политика у потпуности промени, истакао је генерални директор „Србијагаса“ додајући да Србија већ данас има једну од најбољих цена гаса у Европи и да је друго питање у којој мери смо способни и вољни да ту предност искористимо, не само за социјалн мир, него и за друштвени развој.
Закључујући своје излагање, директор „Србијагаса“ оценио да ће Јужни ток и развој гасне инфраструктуре у Србији омогућити унапређивање енергетске ефикасности, смањење CO2 емисије, подстицање развоја и коришћење биообновљивих извора енергије. – Данашње улагање у природни гас ствара платформу за будућност без ограничавања финалне структуре. Зато је природни гас енергетска опција са нултим ризиком, поручио је Бајатовић.
 
Нови Сад, 14.03.2013. године                                   Служба за односе с јавношћу и маркетинг
 
 
Телефони: 011/262 3827
                      021/442 578
e-mail: prmarketing@srbijagas.com