A+ A-
Srbijagas RSS feeds print version set contrast

Србијагас > Прес центар > Вест

Вести

11.03.2013 | Параћин

"Србијагас" део успешне приче „СФС Параћин“

Генерални директор ЈП „Србијагас“, Душан Бајатовић присуствовао је данас свечаном отварању нове технолошке линије Б1 у ...

Генерални директор ЈП „Србијагас“, Душан Бајатовић присуствовао је данас свечаном отварању нове технолошке линије Б1 у Српској фарбици стакла Параћин. Том приликом директор Бајатовић изразио је велико задовољство што је стратешки партнер Стакларе, Kорпоративна трговинска банка из Софије и компанија „Glass Industry“, до сада реализовао инвестиције и брже него што је предвиђено прошле године потписаним уговором о продаји.

До краја ове године, када се завршава прва фазе инвестиционог циклуса, у Стаклару ће бити уложено преко 100 милиона евра, рекао је директор Србијагаса и изразио посебно задовољство што управо Параћин, у технолошком смислу, има један од најсавременијих погона за производњу амбалажног, трговачког и других врста стакла у региону Балкана.

Јавно предузеће „Србијагас“ у складу са Закључком Владе Републике Србије, а по основу конверзије дуга у потраживања, у јулу  2009. године постало је већински власник Српске фабрике стакла из Параћина (63,62% акција). Захваљујући менаџменту и стручном тиму „Србијагаса“ задуженом за Стаклару, пронађен је стратешки партнер – компанија „Glass Industry“, која је чланица Конзорцијума правних лица под управом  Корпоративне трговинске банка из Софије. Након што је преузело фабрику која је била у веома лошем стању, тржишно неконкурентна, технолошки застарела и презадужена, ЈП „Србијагас“ је у периоду од јула 2009. до марта 2012. године допринело њеном потпуном опоравку. Подмирени су дугови према свим државним повериоцима, одржана је и унапређена производња и започета инвестиција у ремонт највеће пећи у стаклари, а повећана је и продаја ино-купцима. Остварен је и најважнији циљ – сачувано је свих 1.700 радних места, а са новим стратешким партнером и Владом РС договорена је и реализација веома стимулативног социјалног програма. Нови стратешки партнер СФС из Параћина, компанија „Glass Industry“, за непуних годину дана колико је прошло од потписивања Уговора о продаји Стакларе, већ је у финансијску и технолошку ревитализацију фабрике уложио преко 65 милиона евра. Тиме је створена реална могућност повратка Српске фабрике стакла у сам врх производње стаклене амбалаже на територији Балкана.    
 
Служба за односе с јавношћу
Контакти: 021/ 442-578; 011/ 2623-827

e-mail: prmarketing@srbijagas.com