A+ A-
Srbijagas RSS feeds print version set contrast
Print

Србијагас > Прес центар > Вест

Вести

25.12.2012 | Гроцка

Гасификација градске општине Гроцка

Генерални директор ЈП „Србијагас“ Душан Бајатовић, председник градске општине Гроцка Драгољуб Симоновић и директор ...

Генерални директор ЈП „Србијагас“ Душан Бајатовић, председник градске општине Гроцка Драгољуб Симоновић и директор предузећа „Millennium team“ из Београда Стојан Вујко потписали су данас Уговор о пословно-техничкој сарадњи на гасификацији свих насеља на територији те београдске општине. Пројекат, чија је укупна вредност око 21 милион евра, обухвата изградњу 590 километара дистрибутивне гасне мреже и око 50 километара гасовода средњег притиска са 13 припадајућих мерно-регулационих станица.

Инвеститор пројекта је Јавно предузеће „Србијагас“, стратешки партнер општине и извођач радова је компанија „Millennium team“, а општина Гроцка ће, у складу са својим надлежностима, пружити стручну помоћ и логистичку подршку овом пројекту. Генерални директор „Србијагаса“ изјавио је по потписивању уговора да је ово један од пројеката који се ради у оквиру Националног плана гасификације Републике Србије и изразио задовољство сарадњом са општинским структурама у последња три-четири месеца колико су трајале припреме за почетак овог великог посла. – Ово је начин да људи у Гроцкој живе квалитетније и да се створе још бољи услови за потенцијалне инвеститоре и нова радна места. И овог пута морам да кажем да је гас, ако се изузме грејање на ТА пећи, и даље најконкурентнији енергент. Да је то тако потврђује и стални раст потрошње природног гаса. У систему Србијагаса потрошња је повећана за 7%, док је у целој Републици тај раст на нивоу од 3%, истакао је Бајатовић. Он је такође најавио да ће свима који буду заинтересовани да се прикључе на нову дистрибутивну мрежу, у сарадњи са банкама, бити омогућено кредитирање на три до пет година под најповољнијим условима, а да цена приључка неће прелазити 600 евра.
Председник општине Гроцка Драгољуб Симоновић у изјави за новинаре након потписивања уговора, казао је да је ово један од највећих инвестиционих пројеката на територији те општине у последњих 50 година. Он је похвалио свој тим који је последњих месеци био изузетно ангажован на припреми и реализацији потписивања Уговора о гасификацији, а уједно захвалио „Србијагасу“ и стратешком партнеру, што су помогли да цео овај посао, у изузетно кратком року, почне да се реализује. Брзину и ефикасност пројекта најавио је и директор „Millennium team“-а Стојан Вујко који је истакао да ће сваке наредне године на територији општине Гроцка бити изграђено по 200 километара гасовода. Радиће се фазно, а како коју целину будемо завршавали, тако ћемо, део по део мреже, пуштати у функцију, најавио је Вујко.
            Концепт гасификације Гроцке предвиђа рад у две независне целине. Снабдевање северне зоне општине подразумева довођење гаса до насеља Калуђерица, Лештане, Винча, Болеч и већег дела Ритопека, а снабдевање јужне општинске зоне значиће гасификацију преосталог дела Ритопека, Врчина, Заклопаче, Гроцке, Брестовника, Бегаљице, Пудараца, Камендола, Дражња, Умчара и Живковца.