A+ A-
Srbijagas RSS feeds print version set contrast

Србијагас > Прес центар > Вест

Вести

18.12.2012 | Старо Село

Гас за села у општини Велика Плана

Извршни директор за инвестиције Србијагаса Јовица Будимир и председник општине Велика Плана Дејан Шулкић, у ...

Извршни директор за инвестиције Србијагаса Јовица Будимир и председник општине Велика Плана Дејан Шулкић, у присуству представника ЈП “Плана”, као и челних људи предузећа “ДМ Инвест” из Смедеревске Паланке, које је стратешки партнер и извођач радова, симболичним паљењем бакље у Старом Селу означили су завршетак друге фазе гасификације ове општине. Том приликом Будимир је изјавио да је план „Србијагаса” да до 2015. године све општине у Србији буду гасификоване.

Отварање нове гасоводне мреже дуге око 228 километара омогућиће мештанима Старог Села, Новог Села и Ракинца, у општини Велика Плана, да се већ ове зиме греју на гас. Вредност инвестиције је 5,3 милиона евра. Будимир је и овом приликом истакап напоре "Србијагаса" да у протекле четири године, и поред свих проблема са ликвидношћу и наплативошћу испорученог гаса, настави са инвестицијама.
“Желимо да до почетка рада "Јужног тока" свим потрошачима - индустрији и широкој потрошњи, омогућимо коришћење природног гаса”, најавио је Будимир.
На нову гасоводну мрежу биће прикључено око 4.000 домаћинстава, а за комплетну гасификацију општине Велика Плана потребно је да се изгради још 35 километара дистрибутивне гасне мреже у насељеним местима Милошевац и Лозовик.
Председник општине Велика Плана Дејан Шулкић казао је да би комплетна гасификација Велике Плане требало да буде завршена током наредне године те да је вредност инвестиције дела гасоводне мреже који треба да буде завршен у том периоду 800.000 евра. „Завршетком гасовода у местима Милошевац и Лозовик комплетираћемо гасоводну мрежу у општини Велика Плана, чија укупна дужина је око 380 километара, чиме ћемо сваком домаћинству омогућити да користи природни гас”, рекао је Шулкић.
У првој фази гасификације општине Велика Плана изграђено је 40 километара мреже, у другој 228 километара, у трећој се планира још 120 километара, а за њен завршетак чека се дозвола за бушење и пролазак цеви испод ауто-пута и пруге на Коридору 10. Завршетком друге фазе гасовода, како је истакнуто на отварању, задовољене су потребе не само домаћинстава која гас користе за грејање, него и потенцијалних инвеститора и пољопривредних произвођача, којима служи као погонско гориво или емергент у процесу производње. Представници општине, Србијагаса и извођача радова најавили су данас да ће у првој половини 2013. године бити створени неопходни услови да гасна дистрибутивна мрежа буде пуштена у рад и у још неколико преосталих села општине Велика Плана.
          Иначе, Уговор о пословно-техничкој сарадњи на реализацији Програма гасификације општине Велика Плана у априлу 2011. године потписан је између ЈП „СРБИЈАГАС“ Нови Сад, као инвеститора,општине Велика Плана и ЈП „ПЛАНА“, као учесника у изградњи и предузећа Д.О.О. „ДМ-ИНВЕСТ“ из Смедеревске Паланке, као стратешог партнера општине. Насељена места, која су обухваћена тим пројектом су:  Старо Село, Ново Село, Ракинац, Радовање, Купусина, Доња Ливадица, Трновче, Крњево и Крушево. У марту ове године потписан је Анекс 1  Уговора о пословно-техничкој сарадњи на реализацији Програма гасификације општине Велика Плана, којим је обухваћена изградња још 35.000 метара дистрибутивне гасне мреже у насељеним местима Милошевац и Лозовик. Уговорена вредност радова је 0,8 милиона евра. Напајање природним гасом целокупне дистрибутивне гасоводне мреже обезбеђено је са Главне мерно-регулационе станице „МАРКОВАЦ“, као и са ГМРС „МИЛОШЕВАЦ“, које су изграђене средствима НИП-а и исте су већ пуштене у рад.