A+ A-
Srbijagas RSS feeds print version set contrast

Србијагас > Прес центар > Вест

Вести

16.11.2012 | Нови Сад

У изградњи Јужног тока, заједно са српским предузећима, могле би да учествују и немачке компаније

Генерални директор ЈП “Србијагас” Душан Бајатовић разговарао је вечерас у Новом Саду са амбасадором Републике Немачке у ...

Генерални директор ЈП “Србијагас” Душан Бајатовић разговарао је вечерас у Новом Саду са амбасадором Републике Немачке у Србији Хајнцом Вилхелмом. Главна тема разговора била је изградња гасовода “Јужни ток”. Према најавама директора Србијагаса и немачког амбасадора, за  изградњу деоница тог гасовода кроз нашу земљу  могле би, у заједничком конзорцијуму,  да конкуришу немачке и српске компаније. Директор Бајатовић изјавио је новинарима пре почетка разговора са немачким амбасадором да ће изградња “Јужног тока” кроз Србију почети око  20. децембра.

“Руководство Србијагаса већ разговара са неким немачким компанијама, попут “Сименса”, које би, заједно са нашим фирмама  могле да учествују у опремању и изградњи “Јужног тока”.  Рачунамо на технолошко знање које можемо да добијемо од немачких предузећа, као и на кредитне линије банака из те земље", истакао  је Бајатовић напомињући да "Србијагас" има одличне контакте са немачким енергетским компанијама, као и да се ових дана очекује реализација финансијског аранжмана са "Дојче банком”. “Немачка је један од највећих и најзначајнијих економских и политичких партнера Србије, која из такве сарадње може да има користи у будућности. Са Немачком нас вежу заједничка интересовања, не само у енергетици, већ и у области развоја Дунавске стратегије и сарадње у научно-технолошком домену”, рекао је генерални  директор “Србијагаса”.

И немачки амбасадор Хајнц  Вилхелм  изразио је овом приликом очекивање да ће немачке компаније моћи да сарађују са овдашњим фирмама на изградњи гасовода "Јузни ток" кроз Србију. “Већ постоји добра сарадња између енегретских предузећа Србије и Немачке, као што су ЕПС и “РЊЕ”, која су недавно потписала Меморандум о разумевању за изградњу термоелектране у Обреновцу”, подсетио је амбасадор Вилхелм  изражавајући уједно наду да ће та сарадња бити продубљена у будућности, односно да ће Меморандум прерасти у Уговор за реализацију пројекта у Обреновцу.
Новинари су и овог пута били заинтересовани за питања снабдевања и цене гаса. Директор Бајатовић, одговарајући на та питања, рекао је да ће снабдевање тржишта Србије природним гасом и у наредном периоду бити стабилно, као и да ће тај енергент задржати садашњу цену до Нове године, када овај параметар   прелази у надлежност Агенцију за енергетику. Директор “Србијагаса” рекао је на конференцији за новинаре и то да су одмакли разговори са руским “Гаспромом” о изградњи гасних централа у Србији, где, како је истакао, поред партнерства са “Гаспромом”, у овај посао треба да буду  укључене  и компаније  НИС и ЕПС. Он је с тим у вези, изразио наду да ће Србијагас идуће године ући у производњу електричне енергије, наравно уколико  о томе буде постигнут договор са оснивачем,  Владом Републике Србије.