A+ A-
Srbijagas RSS feeds print version set contrast
Print

Србијагас > Прес центар > Вест

Вести

01.11.2012 | Москва

Директор Србијагаса Душан Бајатовић код руског патријарха

Патријарх московски и целе Русије Кирил примио је данас генералног директора Србијагаса Душана Бајатовића, ...

Патријарх московски и целе Русије Кирил примио је данас генералног директора Србијагаса Душана Бајатовића, који му је захвалио на подршци Руске православне цркве и руске државе Србији и српском народу на Косову. Патријарх Кирил је изразио спремност да Руска православна црква и надаље подржава СПЦ и политику Србије на КиМ, а такође показао интересовање за сарадњу „Србијагаса“ и „Гаспрома“ и посебно за пројекат изградње гасовода „Јужни ток“. Директор Србијагаса је упознао његову светост и са стањем економске сарадње Русије и Србије а посебно у области енергетике као и са даљим плановима на реализацији „Јужног тока“.

Патријарх Кирил је дао пуну подршку таквој сарадњи уз оцену да поред политичке и економске сарадње треба развијати и културну сарадњу између два братска и историјски и верски блиска народа. У даљем разговору посебно је размотрено питање опстанка СПЦ и српског народа на Косову и Метохији. Његова светост патријарх Кирил је дао подршку ставовима СПЦ и српске државе на територији КиМ.
 Дирекотр Бајатовић је после пријема код руског патријарха за агенцију ТАНЈУГ изјавио  да је у разговору са патријархом размотрио политичка питања везана за будућност КиМ и опстанак српског народа и светиња СПЦ на Косову, али и питања економске сарадње.
“Захвалио сам се његовој светости за помоћ Руске православне цркве и руске државе  у решавању отвореног питања КиМ, а посебно смо разговарали о опстанку српског народа и српских светиња на Косову”, рекао је директор Србијагаса. Према његовим речима, у разговору са патријархом Кирилом дотакао се и питања економске сарадње Русије и Србије која се, како је додао, враћа на ранији обим.
Јасно се може констатовати намера Русије да помогне економски развој Србије пре свега у сектору енергетике, а посебно је показано интересовање за пројекат Јужни ток, који Русију нарочито интересује али чини ми се још више интересује Србију”, навео је Бајатовић. Како је додао, констатовано је да постоје три добре ствари: добро историјско искуство, братски односи два народа и православље.  “У добром делу свих тих активности можемо се ослонити на Русију, и у политичком, и у културном, и у економском смислу”, закључио је Бајатовић.
 
 
Москва, 01.11.2012. године                                               Служба за односе с јавношћу
 
 
Линк за видео снимак пријема код руског патријарха:
https://www.myairbridge.com/download/file/8I1X1PTFAZHEJRRI85F2/bajatovic.m2ts
 
Линк за изјаву генералног директора Србијагаса Душана Бајатовића:
 https://www.myairbridge.com/download/file/GVVSJTGGDR6KMXN852DS/bajatovic_2_izjave.m2ts