A+ A-
Srbijagas RSS feeds print version set contrast

Србијагас > Прес центар > Вест

Вести

29.10.2012 | Београд

Коначна инвестициона одлука за "Јужни ток" кроз Србију

Генерални директор ЈП “Србијагас” Душан Бајатовић изјавио је на конференцији за новинаре одржаној у београдском хотелу ...

Генерални директор ЈП “Србијагас” Душан Бајатовић изјавио је на конференцији за новинаре одржаној у београдском хотелу “Хајат” након свечане седнице Скупштине акционара тог пројекта, представника “Србијагаса” и “Гаспрома”,  да је данас донета  Коначна инвестициона одлука за изградњу гасовода "Јужни ток" кроз нашу земљу, чиме је Србија постала прва земља која је започела инвестициону фазу тог пројекта.

Доношење ове одлуке је гаранција да ће "Јужни ток" заиста бити и грађен, као што је обећано, а изградња у Србији почеће у децембру, најавио је Бајатовић  и истакао да је процењена вредност изградње гасовода кроз Србију  1,7 милијарди евра, а да ће траса Јужног тока кроз нашу земљу бити дуга 470 километара. Пројектом, који ће упослити око 2.000 радника у Србији, предвиђена је изградња две компресорске станице.      
 
На конференцији  за штампу, којој је присуствовао и председник Управног одбора “Јужног тока”  Леонид Чугунов,  најављено је да ће до 15. новембра коначну инвестициону одлуку донети  остале земље, учеснице у пројекту - Мађарска, Словенија, Бугарска. Целокупан капацитет гасовода биће 63 милијарде кубних метара гаса годишње, а процењена вредност "Јужног тока" је 24 милијарде евра.
Капацитет тог  гасовода кроз нашу земљу износиће око 40 милијарди кубних метара гаса годишње, а очекује се да ће Србија бити чвориште за снабдевање региона гасом. Планиран је улаз тог гасовода у Србију код Зајечара, а излаз код Суботице, а у плану су интерконекције ка Републици Српској, Хрватској и Федерацији БиХ. Очекује се да ће Србија, после изградње овог гасовода, имати приход од транзитних такси од око 200 милиона евра годишње..