A+ A-
Srbijagas RSS feeds print version set contrast

Србијагас > Прес центар > Вест

Вести

23.10.2012 | Бела Црква

Почели радови на гасификацији Беле Цркве

У Белој Цркви данас су почели радови на изградњи гасне мреже чиме је у тој општини, након вишедеценијског чекања,  започео процес ...

У Белој Цркви данас су почели радови на изградњи гасне мреже чиме је у тој општини, након вишедеценијског чекања,  започео процес гасификације. Пројекат је вредан 8,5 милиона евра, а радове је званично прогласио отвореним извршни директор за инвестиције ЈП “Србијагас” Јовица Будимир. Он је најавио да ће до краја године бити изграђена дистрибутивна мрежа средњег и ниског притиска у самој Белој Цркви, а да ће до децембра наредне године, када је рок за завршетак свих радова, гасовод бити изграђен и у осталих 14 насеља у овој општини.

- У наредној години биће изграђено и 40 километара гасовода високог притиска чиме ће бити обезбеђен довод гаса у општину Бела Црква. Предвиђено је да капацитет гасовода буде такав да се омогући снабдевање око 7.300 домаћинстава у општини, истакао је Будимир и додао да би  током саме градње требало да буде прикључено пет одсто или нешто више од 300 домаћинстава. Свим домаћинствима у Белој Цркви ће бити омогућемо да се прикључе и користе гас јер је таква политика Србијагаса, рекао је Будимир.
          Председник општине Бела Црква Станко Петровић је, оцењујући да се ради о историјском дану за општину, јер се гасификација овде  чека неколико деценија, истакао да се покреће једна од највећих инвестиција у општини и да се овако дуго чекање исплатило. - Данас отварамо једну од највреднијих инвестиција у Белој Цркви, а гасификација се очекује до краја 2013. године, када ће се наши грађани и наша индустрија прикључити на гасовод, навео је председник општине,захваљујућии "Србијагасу" и њиховим стратешким партнерима.
Пројектом је предвиђена изградња 155 километара дистрибутивне гасоводне мреже, 50 километара гасовода средњег притиска и седам километара ниског притиска. Извођач радова је новосадска фирма Промонт груп, чији је директор Милинко Цицмил по отварању радова изјавио да их уговор обавезује, да послове које су преузели у насељу Бела Црква заврше до краја године и да се нада да ће тако и бити и да ће се стећи услови да се у наредној години уђе и у приградска насеља. - До сада смо све одрађивали према договору и плану, навео је Цицмил, прецизирајући да ће на радовима током наредних 15 месеци бити ангажовано између 50 и 70 радника.