A+ A-
Srbijagas RSS feeds print version set contrast

Србијагас > Прес центар > Вест

Вести

04.10.2012 | Опово

Гас за 3.100 домаћинстава у најмањој војвођанској општини

У Опову је потписан Уговор о пословно-техничкој сарадњи на пословима гасификације насељених места те општине, чија је укупна вредност ...

У Опову је потписан Уговор о пословно-техничкој сарадњи на пословима гасификације насељених места те општине, чија је укупна вредност 4,87 милиона евра. Уговор су потписали председник општине Опово Милорад Солдатовић, извршни директор за инвестиције ЈП „Србијагас“ Јовица Будимир и директор предузећа „Promont group“, стратешког партнера општине у овом пројекту, Милинко Цицмил. Највећу корист од гасификације имаће грађани Опова, којима ће за годину дана, када буду завршени радови, бити омогућено прикључење на нову мрежу. 

Извршни директор за инвестиције Јовица Будимир изразио је том приликом задовољство што ЈП „Србијагас“ и у овим тешким временима успева да изнађе средстава и могућности за нове пројекте гасификације не само у великим градовима и општинама, већ и у најмањим местима у нашој земљи, каква је управо општина Опово.

  „Овим пројектом предвиђена је изградња око 85 километара дистрибутивне гасне мреже, 24 километра гасовода средњег притиска и две мерно регулационе станице капацитета 1.700 и 2.600 кубних метара на сат, објеката који ће омогућити прикључак за 3.100 домаћинстава на нову гасоводну мрежу. Такође, да би се овај крај Војводине снабдевао гасом потребно је изградити и гасовод високог притиска до будуће Главне мерно-регулационе станице Ковачица, одакле ће се ова домаћинства снабдевати гасом. У плану је да се и овај посао реализује идуће године“, истакао је Будимир и додао да ће цена прикључка и овде, као и свуда где је Србијагас инвеститор радова, бити између 650 и 700 евра.

Председник оповачке општине Милорад Солдатовић захвалио је предузећу Србијагас што је донело одлуку да започне и реализује пројекат гасификације на подручју ове мале јужнобанатске општине. „Ми већ више година настојимо да доведемо гас у Опово и зато смо још пре 6-7 година почели да радимо на припреми пројектне документације, сагласности и дозвола. Очекујемо да ће наши грађани моћи да користе природни гас као енергент већ у грејној сезони 2013/2014 годне“, рекао је Солдатовић.

Директор „Промонт групе“ из Новог Сада Милинко Цицмил, захваљујући на поверењу које му је указано, обећао је да ће радови бити урађени квалитетно и у роковима који су дефинисани у уговору. Он је изразио наду да ће, уколико им то временски услови дозволе, само насеље Опово бити гасификовано до краја ове године, а да ће у преостала три насељена места Баранда, Сефкерин и Сакуле, мрежа бити изграђена до октобра 2013. године.