A+ A-
Srbijagas RSS feeds print version set contrast
Print

Србијагас > Прес центар > Вест

Вести

02.10.2012 | Вршац

Предузетнички дух је преко потребан Србији

Симболичним пресецањем врпце генерални директор ЈП „Србијагас“ и посланик Народне Скупштине Републике Србије Душан ...

Симболичним пресецањем врпце генерални директор ЈП „Србијагас“ и посланик Народне Скупштине Републике Србије Душан Бајатовић свечано је означио почетак рада фабрике за производњу брикета и пелета, која послује у саставу друштвеног комуналног предузећа „Други октобар“ из Вршца. Ова фабрика је прави доказ да и друштвени и државни капитал, уколико њиме управљају предузимљиви људи, јесте право опредељење, рекао је том приликом Душан Бајатовић. 

Свако ново радно место у Србији данас је злата вредно. На овом примеру доказали смо да имамо врхунска технолошка знања, добре људске и природне ресурсе и да уз поштовање највиших еколошких стандарда можемо да направимо фабрику која је вишеструко корисна. Предузетнички дух је неопходан Србији, јер уколико немамо на стотине оваквих погона и предузимљивих људи и уколико не отварамо нова радна места, онда наша привреда не може да напредује, а самим тим нема бољитка ни за оне који раде у друштвеним делатностима“, истакао је Бајатовић и додао да ће ангажовањем домаћег капитала и домаћег знања, кроз мала и средња предузећа, ефекти на средњи рок од 2-5 година бити немерљиви.

Директор предузећа „Други октобар“ Љубисав Шљивић изјавио је да је Фабрика брикета друга фабрика, коју је ово предузеће отворило за последњих шест година. „Предузеће „Други октобар“ данас, на Дан ослобођења свога града, када свечано отвара нову фабрику, обележава и 48 година свог рада и постојања. Ми то име с поносом носимо све ове године и настојимо да новим радним победама и пословним успесима докажемо да смо међу реткима који напредују и у кризним годинама. Желим овом приликом да истакнем да је наше предузеће, управо поводом Дана ослобођења и годишњице рада, јуче у стални радни однос примило 107 радника, такоа да данас овде ради нешто више од 600 људи из овог краја“, рекао је Шљивић уз напомену да је „Други октобар“ најстарији дистрибутер природног гаса у Србији, као и да је Вршац најстарије гасификовано градско насеље у нашој земљи.

На отварању фабрике, која је углавном сопственим средствима и делом уз подршку Фонда за заштиту животне средине Владе Републике Србије изграђена на рекултивисаном делу градске депоније, речено је и то да фабрика већ сада запошљава нешто више од 50 радника, да је у њу, заједно са улагањем у инфраструктурно опремање, укупно уложено 3,5 милиона евра, као и то да је њен производни програм заснован на преради секундарних сировина,  дрвеног отпада и биљних остатака после жетве, од којих се праве брикети, као еколошки енергент за ложење и пелете од зелене масе за сточну храну. Капацитет фабрике је 1 т/х, а потребе тржишта су много веће од њених садашњих могућности. Већ сада, како је потврдио директор Шљивић, постоји захтев грчких партнера за испоруку 5.000 тона брикета и пелета до краја ове године.