A+ A-
Srbijagas RSS feeds print version set contrast

Србијагас > Прес центар > Вест

Вести

29.09.2012 | Панчево

Признање Крајишника Душану Бајатовићу

Генерални директор ЈП „Србијагас“ Душан Бајатовић присустовао је парастосу свим настрадалим Крајишницима, који је, у ...

Генерални директор ЈП „Србијагас“ Душан Бајатовић присустовао је парастосу свим настрадалим Крајишницима, који је, у оквиру „Госпојинских дана Крајишке културе и духовности“, служен у Успенском храму у Панчеву. Помен српским жртвама служио је Епископ Банатски Никанор, уз саслужење свештенства Епархије Банатске. Владика Никанор уједно је освештао и крајишки барјак, који је, у знак захвалности за велику помоћ и подршку очувању традиције, културе и духовности Срба са крајишких простора, уручен директору „Србијагаса“ Душану Бајатовићу. 

Обраћајући се присутним највишим представницима и члановима Удружења Крајишника у Србији, града Панчева, Српске православне цркве, као и Србима, који су управо ради ове манифестације стигли из Војнића и Вргин моста, директор Бајатовић је захвалио на почасном признању и повељи коју је добио и поручио свим Крајишницима да треба да се уједине, јер је то веома потребно не само њима, него и Србији и Републици Српској. Духовно јединство, јасан национални програм и здраве националне идеје, уз јачи економски напредак, јесте нешто што нам је итекако потребно, казао је Бајатовић. Он је заједно са Епископом Банатским Никанором, градоначелником Панчева др Светозаром Гавриловићем, директором Представништва Републике Српске у Београду Млађеном Цицовићем, председником Удружења Крајишника Милом Боснићем и бројним Крајишницима присустовао и свечаном програму под називом „Игром и песмом кроз Крајину“, који је приређен у Дому војске у Панчеву.

Иначе, титулу почасног барјактара крајишког, поред директора Бајатовића, ове године је понео и председник Републике Српске Милорад Додик, коме ће ово признање бити накнадно уручено.

 
 
 
Јужни ток по плану, у припреми два тендера
 
Генерални директор Србијагаса је, на молбу новинара да прокоментарише како теку радови на припреми за почетак изградње гасовода „Јужни ток“, изјавио да се сви елементи договореног графика радова поштују, тако да ће у децембру ове године почети претходни радови. – Идуће   недеље у Србију долази екипа руских експерата и на том састанку ће се донети коначни елементи финансијског и техничког пројекта, који су услов и за доношење коначне инвестиционе одлуке, а која би требало да буде донета до 15. новембра ове године. Тренутно су у припреми два велика тендера тзв. дугих испорука, и то, пре свега, тендера за испоруку цеви, којих је овде потребно око 400-450 хиљада тона, као и припремни тендери за куповину делова компресорских станица. Све ово ради Конзорцијум „Србијагаса“ у руског „Гипроспецгаса“. Очекујемо да прави грађевински радови код нас почну у току прве половине идуће године, а да сви услови за њихов почетак буду створени до децембра, рекао је Душан Бајатовић. Он је појаснио да ће укупна дужина гасовода кроз Србију чија је укупна вредност 1,7 милијарди евра,  износити 470 километара, да ће се он градити у 8 деоница и да ће бити формирана четири конзорцијума за његову изградњу. Будући да је процењено да ће једно предузеће са 650 радника моћи да изгради око 50 километара таквог гасовода за шест месеци, рачунамо да ће око 4.000 радника из Србије бити ангажовано на овом стратешком пројекту за нашу земљу, оцењује Бајатовић.
         Што се тиче дугорочног споразума о испоруци руског гаса за српско тржиште, директор Србијагаса каже да је и наша страна потписала тај документ и да сада следи завршни разговор између Гаспрома и Србијагаса о снабдевању нашег тржишта до 2021. године.