A+ A-
Srbijagas RSS feeds print version set contrast

Србијагас > Прес центар > Вест

Вести

15.09.2012 | Нештин

"Вила Вода" за бржи привредни развој општине, Србијагас гарант стабилног снабдевања

У присуству представника општине Бачка Паланка, бројних пословних партнера и мештана, у селу Нештин у Срему данас је отворена нова ...

У присуству представника општине Бачка Паланка, бројних пословних партнера и мештана, у селу Нештин у Срему данас је отворена нова фабрика фрушкогорске изворске воде „Вила вода“, инвестиција предузећа „НС Термомонтажа“ из Новог Сада. Фабрику је свечано пустио у рад народни посланик и генерални директор Србијагаса Душан Бајатовић, који је том приликом истакао да је она добар пример како се у малим срединама може остварити зарада, како се могу отварати радна места и тиме допринети привредном и сваком другом развоју локалне самоуправе којој припада. 

„Ово је добар пример како се једна фабрика која је практично подигнута из стечаја усредсредила на експлоатацију природног богатства Фрушке Горе, а то су водоносно слојеви богати олигоминералним елементима. Ова инвестиција је од превасходног значаја за Нештин и Нештинце, јер ће квалитетна вода, која се овде производи, месту надалеко познатом по вину и песми, донети не само нова радна места, него и бољу туристичку понуду и једну нову димензију развоја овог краја“, истакао је Душан Бајатовић.

Директор и власник „НС Термомонтаже“ Миленко Каран представио је присутнима нови развојни пут фабрике, која је пре неколико година отишла у стечај и коју је, захваљујући упорности и значајном улагању, успео да спаси од потпуног пропадања. „Две године смо куповали ову фабрику, део по део, сада с поносом можемо рећи да смо спремни да тржишту Србије понудимо воду изузетног квалитета“, рекао је Каран додајући да је капацитет новог погона 6.000 литара на сат. Нову инвестицију у општини Бачка Паланка поздравио је и председник локалне власти Бојан Радман, који је овом приликом изразио очекивање да ће нова фабрика поспешити развој села бачкопаланачке општине на сремској страни која већ годинама, у привредном смислу, заостају за онима у Бачкој. „Ово је изузетан дан за нашу општину јер је данас отварање и само једног радног места подухват, а захваљујући овом објекту своју егистенцију решиће 15-так људи и њихових породица“, казао је председник општине. О квалитету воде, која је и раније добијала златне медаље за квалитет Новосадског сајма, више је говорио проф. др Божо Далмација са Природно математичког факултета из Новог Сада, који је рекао да у времену када смо суочени са чињеницом да велики проценат воде из градских водовода није за пиће, за сваку похвалу су пројекти производње квалитетне флаширане воде, која има повољан однос калцијума и магнезијума, бикарбоната и свих осталих састојака неопходних за здравље човека.
 
СТАБИЛНО СНАБДЕВАЊЕ ГАСОМ И У ПРЕДСТОЈЕЋОЈ ГРЕЈНОЈ СЕЗОНИ
 
На питање новинара каква нас грејна сезона очекује, генерални директор Србијагаса Душан Бајатовић изјавио је у Нештину да ће Јавно предузеће „Србијагас“ и ове године обезбедити сигурно и стабилно снабдевање свих својих купаца природним гасом, без обзира на изузетно велика дуговања, пре свих, даљинских система грејања. „Питање и ове године није да ли ћемо имати довољно гаса, већ ко ће тај гас да плати. Обезбедили смо довољне количине гаса, разрађени су и резервни правци снабдевања у случају пикова потрошње, Банатски Двор се пуни и ове године биће ускладиштено свих 450 милиона кубних метара. Очекујемо од децембра да добијемо додатно снижење од 50$, тако да ће цена за 1.000 м3 бити 420$. Када потпишемо дугорочни уговор о снабдевању гасом са нашим партнером Гаспромом, требало би и ту да добијемо додатни попуст. Међутим, када се узме у обзир садашња цена гаса и важећи курс, Србијагас би требало да продаје кубик гаса за 47 динара, а ми га продајемо за 35 динара. Очито да су губици само на супстанци на нивоу од 30 милијарди динара годишње. Када се томе додају курсне разлике и чињеница да један део купаца гас не плаћа, онда је јасно да су проблеми и губици много већи“, рекао је Бајатовић истичући да се цена гаса, као што се у јавности могло чути, неће мењати до 1. јануара и да од тог датума питање цене гаса, према важећим законским прописима, прелази у надлежност Агенције за енергетику Републике Србије, што је, како је оценио, добро.  У вези са актуелним изјавама ресорног министра, директор Србијагаса је новинарима казао да не жели да преко медија полемише о тој теми, да Србијагас послује транспарентно и да су сви извештаји о томе код оснивача, Владе Републике Србије, као и да је државна ревизија већ у Србијагасу. Оно о чему можемо да полемишемо то је на који начин треба да се води социјално одговорна политика у јавном сектору и то је значајно питање које се мора решити, рекао је Душан Бајатовић.