A+ A-
Srbijagas RSS feeds print version set contrast

Србијагас > Прес центар > Вест

Вести

18.07.2012 | Параћин

"Рубин интернационал" нови власник "СФС" Параћин

 Данас је у просторијама "Српске фабрике стакла" у Параћину генерални директор "Србијагаса" Душан Бајатовић саопштио да ...

 Данас је у просторијама "Српске фабрике стакла" у Параћину генерални директор "Србијагаса" Душан Бајатовић саопштио да је трансакциони уговор који је договорен између Србијагаса, Агенције за приватизацију Републике Србије и новог власника "Рубин интернационал" испуњен, чиме је успешно завршен огроман део посла на опоравку ове фабрике, који је предузело ЈП "Србијагас".

  

             Он је истакао да су све финансијске обавезе према "Србијагасу" у износу од 35 милиона евра измирене, договори са банкама и Фондом за развој у потпуности завршени, а социјални програм,базиран на принципу добровољности, спреман.

 
            “Иза нас је велико двогодишње искуство. Преузели смо лошу и неконкурентну фабрику са застарелом технологијом. После ове две године можемо рећи да смо стекли драгоцено искуство у томе како на прави начин треба опорављати фабрике, што може послужити и Влади Републике Србије као модел за деловање у случају фабрика које имају потенцијал, вредне раднике и потенцијално тржиште.
 
            Следећи пројекат Србијагаса биће "Азотара" Панчево,чијим примером ћемо показати да је уз адекватног стратешког партнера, обнова српске привреде могућа”, рекао је Душан Бајатовић, додавши да у случају параћинске "Стакларе" Уговор предвиђа обавезу новог власника да заврши инвестициони циклус, иначе се фабрика мора вратити.
 
            Представник бугарског партнера Иван Џиџев је рекао да ће у наредне три године бити уложено 22 милиона евра инвестиција које се односе на изградњу две велике и једне мале пећи, додавши да они имају амбицију да овај план, уместо за три, остваре за две године.. Он је најавио да ће до краја године бити извршен ремонт пећи Б1, што представља инвестицију у вредности од 3 милиона евра. Поред тога, према његовим речима, биће уложено и 3 милиона евра у инфраструктуру.
 
            Душан Бајатовић је истакао да је овај инвестициони план усаглашен како са страним, тако и са експертима из СФС. “За две године планирана је производња 120.000 тона годишње, што задовољава потребе тржишта Србије, а у другој фази планира се производња 220.000 тона на годишњем нивоу, што би "Српску фабрику стакла" учинило значајним регионалним играчем”, рекао је Бајатовић и додао да је посебно битна чињеница то што наша земља тренутно има дефицит у размени када је у питању стакло. “Завршетком ових инвестиција биће комплетно супституисан увоз стакла. На овај начин одлив девиза биће смањен за 50 милиона евра на годишњем нивоу, што ће утицати на смањење трговинског дефицита”, закључио је Бајатовић.