A+ A-
Srbijagas RSS feeds print version set contrast

Србијагас > Прес центар > Вест

Вести

19.06.2012 | Бела Црква

Бела Црква последња војвођанска општина која се гасификује

У Белој Цркви је потписан Уговор о гасификацији те општине, чија је укупна вредност око 8,5 милиона евра. Уговор су потписали председник ...

У Белој Цркви је потписан Уговор о гасификацији те општине, чија је укупна вредност око 8,5 милиона евра. Уговор су потписали председник општине Бела Црква Жељко Црногорац, извршни директор за инвестиције ЈП „Србијагас“ Јовица Будимир и директор предузећа „Промонт група“ Нови Сад, иначе стратешког партнера у овом послу, Милинко Цицмил. Општина Бела Црква је једина општина у Војводини у којој до данас није била започета гасификација, тако да ће по завршетку радова у том месту, у децембру идуће године, цела покрајина бити гасификована. 

Да би овај пројекат био реализован потребно је да се изгради 35 километара гасовода високог притиска и једна главна мерно-регулациона станица, у које ће бити инвестирано 5,5 милиона евра. Уговором је дефинисано да ће у наредних годину и по дана бити изграђено и 12 мерно-регулационих станица широке потрошње, затим 50 км гасовода средњег притиска, 7 километара гасовода ниског притиска и 155 километара дистрибутивне гасне мреже, а све у циљу стварања услова за редовно снабдевање гасом индустријских потрошача и потенцијалних 7.300 домаћинстава.
Обраћајући се присутнима након потписивања уговора извршни директор за инвестиције Јовица Будимир је изразио задовољство што коначно и у Белој Цркви започињу активности на реализацији гасификације. „Ово је почетак једног великог посла, ми ћемо до краја ове године почети и радове на изградњи гасовода високог притиска од Сабирне гасне станице Тилва до Беле Цркве. Предвиђени капацитет тог гасовода је 12.000 м3/х, а редукција притиска биће на ГМРС Бела Црква, са које је предвиђено снабдевање свих насеља у овој општини. Наш циљ је да гас што пре дође до привредних потрошача, али и до домаћинстава, јер је то, као што знате, еколошки најбољи, али и економски и даље исплатив енергент“, рекао је Јовица Будимир и свим учесницима у овом послу пожелео добру и успешну сарадњу.
Председник општине Жељко Црногорац посебно је истакао да Бела Црква већ 37 година чека на овај дан, када ће званично почети гасификација, јер то представља значајан помак за развој ове општине и нови амбијент за садашње и будуће инвеститоре, али и јер ће то, како је рекао, решити један од њених највећих проблема, а то је незапосленост.
Директор „Промонт група“ Милинко Цицмил захвалио је на поверењу које су његовом предузећу указали општина Бела Црква и предузеће „Србијагас“ и истакао да ће радови бити завршени до краја 2013. године.

„Наше је да обезбедимо средства и завршимо посао на време, што смо и до сада у неколико општина, на сличним пословима урадили, квалитетно, благовремено и на задовољство свих страна учесница. Тако ће, сигуран сам, бити и у Белој Цркви“, закључио је Цицмил.
Иначе, осим Беле Цркве, гасификацијом ће бити обухваћена и насеља Банатска Паланка, Банатска Суботица, Врачев Гај, Гребенац, Добричево, Дупљаја, Јасеново, Кајтасово, Калуђерово, Крушчица, Кусић, Црвена Црква, Чешко Село и Стара Паланка.