A+ A-
Srbijagas RSS feeds print version set contrast

Србијагас > Прес центар > Вест

Вести

29.05.2012 | Нови Сад

Србијагас подржао израду софтвера за примену обновљивих извора енергије у АПВ

У Привредној комори Војводине (ПКВ) данас је представљен пројекат „Формирање електронске информационе мреже и развој људских ...

У Привредној комори Војводине (ПКВ) данас је представљен пројекат „Формирање електронске информационе мреже и развој људских капацитета за примену обновљивих извора енергије у Војводини“, који су поред ЈП „Србијагас“, подржали и „Електровојводина“ и ПКВ, док је израда софтвера поверена Факултету техничких наука у Новом Саду. Извршни директор за инвестиције Јовица Будимир је рекао да „Србијагас“, поред редовних инвестиционих активности, подржава и овакве развојне пројекте, чија имплементација се  очекује у пројектима гасификације земље, али и у великом пројекту „Јужни ток“, који нам предстоји у наредне три године.

„Пројекти, попут овог новог софтвера који нам су нам презентовали стручњаци ФТН-а, сасвим сигурно, има будућност, а Србијагас је видео свој интерес у овој развојној информатичкој платформи, јер видимо њену имплементацију како на локалном нивоу, кроз изградњу наших дистрибутивних мрежа и гасовода високог притиска, тако и много шире, јер је, као што знате, пред нама један велики инвестициони циклус, изградња гасовода „Јужни ток“, али ту је и гасификација целе наше земље, пошто је познато да је Војводина 95% гасификована, док је тај проценат у осталим деловима Републике много мањи. Зато мислимо да ће један овакав развојни пројекат бити добра подршка свим нашим инвестиционим плановима и будућим пројектима“, истакао је Будимир.
Проф. др Душан Гвозденац са Факултета техничких наука из Новог Сада изнео је податке о неопходности веће примене обновљивих извора енергије, будући да смо се приближили потрошњи половине расположивих светских резерви фосилних горива. У Војводини, како је казао, имамо биомасу, геотермалну енергију, ветар, градски отпад и соларну енергију, али нажалост подаци показују да је учешће тих, обновљивих извора енергије у енергетском билансу Покрајине чак испод 1%, што је забрињавајуће. Потребни су, сматра проф. Гвозденац, политичка воља и одлука, и наравно фондови, како би се подигао проценат учешћа обновљивих извора у укупној потрошњи енергије.
Директор „Електровојводине“ Тихомир Симић истакао је да је основна идеја стварања једне овакве информационе мреже заправо успостављање интерактивног односа са најширим кругом заинтересованих предузећа и појединаца из земље и иностранства за све пројекте у области енергетике у Војводини. Инфраструктуру и кадрове за реализацију пројекта, како је објаснио председник ПКВ Ратко Филиповић, даће комора кроз седам регионалних привредних комора у Покрајини, а према његовим речима, све ово представља добру основу за нове инвестиције и нова радна места, али и за комерцијализацију додатних сервиса и услуга коморе.