A+ A-
Srbijagas RSS feeds print version set contrast

Србијагас > Прес центар > Вест

Вести

03.05.2012 | Рача, Мрчајевци, Крагујевац

У Рачу стигао гас, у Мрчајевцима почела градња ГМРС

Помоћник генералног директора ЈП „Србијагас“ Слободан Томовић и председница општине Рача Драгана Живановић, ...

Помоћник генералног директора ЈП „Србијагас“ Слободан Томовић и председница општине Рача Драгана Живановић, симболичним паљењем бакље, пустили су данас у рад дистрибутивну гасну мрежу у тој општини. Инвестиција вредна око 8 милиона евра завршена је 8 месеци пре рока, а омогућиће несметано снабдевање гасом фабрике „Јура“, комуналних потрошача у Рачи, као и више од 4.500 кућних гасних прикључака. Нешто раније данас градоначелник Чачка Велимир Станојевић и помоћник генералног директора Србијагаса Слободан Томовић званично су отворили радове на изградњи Главне мерно-регулационе станице Мрчајевци, капацитета 10.000м3/х.

 
Посао гасификације општине Рача вредан је 8 милиона евра, а извођач радова је предузеће „ДМ Инвест“ из Смедеревске Паланке. До сада је од укупно планираних 160 километара дистрибутивне гасне мреже, изграђено око 20 километара гасовода за фабрику „Јура“, комуналне потрошаче, школу, општинуитд., као и за око 200 домаћинстава. Напајање ових потрошача обезбеђено је са ДГМ „Јужна зона“ Смедеревска Паланка. Како је овом приликом речено, у другој фази биће изграђено још око 45 километара за 1.900 домаћинстава, а у трећој фази нешто мање од 100 километара, са којих ће гасом моћи да се снабдева око 2.400 домаћинстава. Пројекат гасификације Раче, који подразумева и изградњу 14 километара гасовода средњег притиска и једну мерно-регулациону станицу капацитета 8.000 м3/х, требало би да буде завршен до краја ове године.
Гасификација града Чачка, пројекат вредан 14 милиона евра, ради се на основу Уговора о пословно-техничкој сарадњи између ЈП „Србијагас“, града Чачка и предузећа „Прогрес инжењеринг“ Чачак, као стратешког партнера. Планирано је да се у оквиру овог пројекта изгради око 360 километара дистрибутивне мреже, 3,5 километра челичног гасовода, две главне мерно-регулационе станице и три мерно-регулационе станице, што ће омогућити прикључак за око 8.400 домаћинстава са подручја града Чачка. Како је након отварања изјавио помоћник генералног директора Србијагаса Слободан Томовић, у првој фази предвиђена је изградња ГМРС Мрчајевци и повезивање тог места са Атомском бањом у Горњој Трепчи. Завршетком ове инвестиције, казао је Томовић, завршава се и комплетна гасификација града и сеоских насеља Чачка.Рок завршетка радова је крај октобра 2018. године.
 
Донације
 
Јавно предузеће „Србијагас“, као друштвено и социјално одговорна компанија, која брине о свим сегментима друштва, одлучило је да подржи и помогне Завод за хитну медицинску помоћ у Крагујевцу, са којим је данас потписан Уговор о донацији за куповину мотоцикла-скутера са неопходном опремом за пружање хитне помоћи у том граду. Компанија је такође уручила и донацију у виду спортске опреме Фудбалском клубу „Напредак“ из села Мало Крчмаре.