A+ A-
Srbijagas RSS feeds print version set contrast

Србијагас > Прес центар > Вест

Вести

03.05.2012 | Смедерево

Гасификација представља једну од највећих инвестиција у Смедереву

У Смедереву је данас званично почела друга фаза радова на изградњи дистрибутивне гасне мреже и кућних гасних прикључака, пројекат ...

У Смедереву је данас званично почела друга фаза радова на изградњи дистрибутивне гасне мреже и кућних гасних прикључака, пројекат вредан безмало 30 милиона евра, који ће омогућити да се више од 30.000 овдашњих домаћинстава прикључи на гасну мрежу. Инвеститор ових радова је ЈП „Србијагас“, а стратешки партнер предузеће „Милениум тим“ из Београда. Радове у градским целинама Карађорђево брдо и Спортски центар званично су отворили председник Скупштине града Смедерева Бранче Стојановић, извршни директор за инвестиције ЈП „Србијагас“ Јовица Будимир и дирекор „Милениум тим“-а Стојан Вујко.

У наредне две године на територији града Смедерева биће изграђено око 680 километара дистрибутивне гасне мреже и око 60 километара челичног гасовода, укључујући и 17 мерно-регулационих станица, чиме ће бити покривена целокупна територија града Смедерева, рекао је Јовица Будимир и додао: - С обзиром на то да су на територији града Смедерева у протеклом периоду изграђена два магистрална гасовода, три главне мерно регулационе станице и око 20 километара дистрибутивне гасоводне мреже, јасно је да постоје сви предуслови за брз и успешан наставак гасификације на целој територији града. Имајући у виду чињеницу да скоро сви већи привредни субјекти у овом граду као енергент користе природни гас, затим да се планира конверзија постојећих котларница јавног и приватног сектора, такође на природни гас, и да ће се велики број индивидуалних домаћинстава определити за овај енергент, овим се стварају битни услови да се превазиђе још један, веома изражен проблем, а то је проблем загађеног ваздуха на територији града Смедерева. Дакле гасификација ће допринети и заштити животне средине, а нама је нарочито важно што ћемо у овом делу Србије створити могућност великом броју индустријских потрошача да убудуће користе гас, истакао је Јовица Будимир.
Председник градске скупштине Бранче Стојановић изјавио је да пројекат гасификације представља једну од највећих инвестиција која је ушла у град Смедерево. – Ова инвестиција је изузетно значајна за све наше грађане, и оне који живе у граду, али и оне који су на селу. Имамо информације да је велики број управо мештана моравских села, нарочито људи који се баве повртарском производњом, заинтересован за увођење гаса, тако да је за нас ово инвестиција која је вредна и са аспекта екологије и са аспекта економије, рекао је Стојановић.
            У име стратешког партнера, директор предузећа „Милениум тим“ Стојан Вујко обећао је да ће радови бити изведени у договореном року и да ће до краја 2013. године цела територија града Смедерева бити гасификована, а потрошачи, сасвим сигурно, задовољни. Иначе, отварању радова присуствовао је и градоначелник Смедерева Предраг Умичевић, који је у децембру прошле године са генералним директором Србијагаса Душаном Бајатовићем, потписао Уговор о наставку гасификације тог града.