A+ A-
Srbijagas RSS feeds print version set contrast

Србијагас > Прес центар > Вест

Вести

30.04.2012 | Београд

Србијагас успешна прича

ЈП „Србијагас“ је за време овог менаџмента остварило чак четири пута већи профит него што је то било четири године раније. За ...

ЈП „Србијагас“ је за време овог менаџмента остварило чак четири пута већи профит него што је то било четири године раније. За разлику од 2008. године када је остварени профит износио 302 милиона, 2011. године компанија је забележила милијарду и 252 милиона динара профита. Како је на конференцији за новинаре у београдском Медија центру истакао генерални директор Србијагаса Душан Бајатовић, очито је да тај профит није настао у основним делатностима Србијагаса, транспорту и продаји гаса, већ да су финансијске операције на другим пољима донеле овај позитиван резултат. 

  „Највећи део времена радили смо са ценама нижим од тржишне, јер је путем цене гаса вођена социјална политика и јер смо имали изузетно дуге рокове плаћања гаса. Ми смо, без курсних разлика, само на разлици у цени гаса у том периоду изгубили укупно 200 милиона евра, и то није све, јер су ту и курсне разлике и други трошкови. Србијагас није дозвољавао да државни капитал, на тај начин, буде бачен кроз прозор, већ се понашао као фонд“, изјавио је Бајатовић. Он је уједно изнео и податак да је у поменутом периоду профитабилност по раднику, такође, увећана 3,6 пута, као и да је трговина гасом забележила раст од 15%. Илуструјући чињеницу да је промет гаса поново на стабилном нивоу, директор Србијагаса је рекао да је, након пада промета у 2009. години на милијарду 751 милиона кубних метара, па поновног раста 2010. године на 2,25 милијарди, прошле године остварен промет од 2, 32 милијарде кубика гаса. За то време растао је и број купаца-са 66.547 у 2008.години на 76.256 у 2011.години. Цена гаса у Србији, без ПДВ-а, износи 0,31 евра, а једино Румунија има нижу цену тог енергента. „Када буде реализован гасовод „Јужни ток“, цена гаса у Србији ће захваљујући том стратешком пројекту, бити једнаке онима које сада има Немачка, а које су у тој земљи ниже јер је заживео гасовод „Северни ток“. Србија не може ускоро очекивати ниже цене гаса, осим појефтињења које ћемо добити након потписивања дугорочног уговора са Гаспромом“, рекао је Бајатовић подсећајући да смо на почетку ове године већ добили за око 12% јефтинији гас од руског партнера.Појашњавајући структуру цене, директор је казао да је учешће трошкова Србијагаса у цени на нивоу од око 7%, што значи да 93% цене чини гас као енергент.
Потраживања ЈП „Србијагас“ константно расту, рекао је директор националне гасне компаније, уз напомену да она тренутно износе око 80 милијарди динара, при чему се највећи део тог дуга односи на дуговања топлана, али ту су и индустријски потрошачи, истакао је Бајатовић и навео да су дугови Србијагаса око 60 милијарди. „Тешко ће бити даље задуживати Србијагас и тај скривени фискални дефицит у буџету неће бити могућ, а део дугова ће морати да буде претворен у јавни дуг, о чему ће одлучити следећа Влада“, саопштио је Душан Бајатовић.
Остварене инвестиције у периоду 2008-март 2012.године износиле су 180 милиона евра, од чега је за изградњу дистрибутивних гасних мрежа у Републици Србији издвојено укупно 107 милиона. У току су инвестиције у области транспорта и дистрибуције у вредности од 243 милиона евра, тако да је укупна вредност завршених и започетих инвестиција Србијагаса око 423 милиона евра. До 2013. године у област транспорта биће уложено још око 13,75 милиона евра, а до 2015. године укупно у области транспорта и дистрибуције 224 милиона евра. „До 2015.у уговорене стратешке пројекте ЈП „Србијагас“ ће уложити две милијарде и 867 милиона евра, од чега ће у изградњу Јужног тока бити усмерено 1,65 милијарди, 75 милиона ће коштати изградња подземног складишта у Српском Итебеју, за интерконекције и повезивање са Бугарском и Румунијом укупно 62,5 милиона, док ће у изградњу четири гасне топлане-термоелектране бити инвестирано још око милијарду евра. У плану је и градња ЛНГ терминала у луци Панчево за који је потребно улагање од 80 милиона евра“, објаснио је директор Србијагаса.
Директор је на овој конференцији за новинаре посебан део свог излагања посветио супсидијарима Србијагаса, Српској фабрици стакла Параћин, Азотари Панчево, Агроживу из Житишта и Метанолско сирћетном комплексу у Кикинди, предзећима, које је у складу са препорукама Владе Републике Србије, преузео по основу конверзије својих потраживања за гас, или куповином већинског пакета акција. Само на примеру СФС Параћин, која је продата за 350 пута већу цену него у првој приватизацији, показало се колико је успешан и оправдан модел државног интервенционизма у овим фабрикама, где је након преузимања од стране Србијагаса, извршено реструктурирање, стабилизована производња, очувана су радна места , остварен профит, а предузећа припремљена за стратешке партнере. Математика успеха је једноставна и показује да смо и поред изузетно отежаних услова у којима смо радили забележили позитиван резултат у раду ЈП „Србијагас“ у периоду 2008-2012.година, рекао је директор Јавног предузећа Србијагас, који је данашњу конференцију за новинаре заказао у жељи да на крају циклуса ове Владе поднесе извештај о раду предузећа које је, будући да му је оснивач Влада, радило под њеном супервизијом.