A+ A-
Srbijagas RSS feeds print version set contrast

Србијагас > Прес центар > Вест

Вести

30.04.2012 | Нови Жедник

Нови гасоводни објекти за 12 месних заједница у Суботици

У присуству представника локалне самоуправе, Фонда за капитална улагања Војводине, извођача радова и грађана, министар животне ...

У присуству представника локалне самоуправе, Фонда за капитална улагања Војводине, извођача радова и грађана, министар животне средине, рударства и просторног планирања Оливер Дулић и генерални директор ЈП „Србијагас“ Душан Бајатовић отворили су у Новом Жеднику гасовод високог притиска од Азотаре до Главне мерно-регулационе станице Мишићево и крак тог гасовода према Новом Жеднику. У рад су пуштене и две главне мерно-регулационе станице, у Мишићеву и Новом Жеднику.

„Само становници ових насељених места знају колико је важно да у будућности добију гас, јер ће им то олакшати живот и обезбедити једноставније и комфорније грејање. Довођење гаса у овај крај испуниће и једну од визија развоја овог дела Суботице, а то је да отворимо и покренемо индустријску зону између Новог Жедника и Чантавира, за коју је већ одвојено 100 хектара и у којој већ постоје инвеститори који су спремни да уложе новац, а њихов једини услов био је да постоји неопходна инфраструктура. Данас смо и тај услов испунили“, рекао је Оливер Дулић након отварања ових значајних гасоводних објеката, уз оцену да је управо ово један од кључних потеза који може да обезбеди бољи живот за цео овај регион.
Генерални директор Србијагаса Душан Бајатовић подсетио је присутне да је приликом формирања Владе Републике Србије и тадашњег Извршног већа Војводине, направљен договор да се до краја њихових мандата заврши гасификација Војводине, тако да је посао у Новом Жеднику још један сегмент у том великом пројекту. „Изузев Беле Цркве, у свим осталим општинама и градовима Војводине гасификација је или завршена или започета. Тренутно је Србијагас у гасну привреду, и то у завршене послове, укупно уложио око 180 милиона евра, од тога је око 107 милиона уложено у пројекте изградње дистрибутивне мреже. Захваљујући објектима које данас отварамо дванаест месних заједница, 17.000 домаћинстава, односно 40.000 становника добиће могућност коришћења гаса. Такође, гас ће бити на располагању и индустријској зони, јер инвеститори данас захтевају комплетну инфраструктуру. Ми смо обезбедили гас, који се у привреди користи не само као енергент, већ и као сировина. Посао је урађен по највишим стандардима, цена прикључка за домаћинства биће око 550 евра, а грађанима ћемо, у сарадњи са нашим банкама, омогућити да гас уведу на кредит од 3 до 5 година са минималном каматом“, изјавио је Душан Бајатовић.
Дужина гасовода високог притиска од Азотаре до Мишићева је 20.880 метара, капацитет ГМРС Мишићево је 12.415 м3/х, а МРС Мишићево 2.250м3/х, при чему од Мишићева треба поствити гасоводе средњег притиска до Бајмока и Таванкута, који још нису изграђени. Гасовод високог притиска до Новог Жедника дуг је 6.888 метара, а капацитет ГМРС Нови Жедник је 7.750 м3/х, а МРС Нови Жедник 2.500 м3/х.
Овај пројекат, у укупној вредности од око 2 милиона евра, заједно су инвестирали Фонд за капитална улагања Војводине и ЈП „Србијагас“. В.д. директора Фонда Небојша Маленковић појаснио је да је Фонд у овој инвестицији учествовао са 160 милиона динара и да је пројекат у Суботици почетак добре сарадње и партнерског односа са Србијагасом. Такви пројекти, сасвим сигурно, биће настављени и убудуће, рекао је Маленковић. И представници Скупштине града Суботице поздравили су завршетак изградње гасовода и припадајућих мерно-регулационих станица, чиме ће јужни и западни део града у потпуности бити покривен гасоводном мрежом.