A+ A-
Srbijagas RSS feeds print version set contrast
Print

Србијагас > Прес центар > Вест

Вести

23.04.2012 | Нови Сад

Отворено руско-српско осигуравајуће друштво "СОГАЗ а.д.о." Нови Сад

У Новом Саду је отворено осигуравајуће друштво „СОГАЗ а.д.о“, чији су акционари руска осигуравајућа група „СОГАЗ“ и Јавно ...

У Новом Саду је отворено осигуравајуће друштво „СОГАЗ а.д.о“, чији су акционари руска осигуравајућа група „СОГАЗ“ и Јавно предузеће „Србијагас“ Нови Сад. „Ово јесте свечан, али и веома важан дан за будућност стратешког партнерства између Србијагаса и Гаспрома“, изјавио је генерални директор Србијагаса Душан Бајатовић, који је заједно са заменицима председника Извршног одбора Согаза Јевгенијем И. Логовинским и Алексејем И. Леоненком, затим директором маркетинга те компаније Алексејем Л. Смертином и генералним директором Согаз Нови Сад Јевгенијем В. Налетовом, званично отворио прво српско-руско осигурање. Свечаности у Новом Саду, поред бројних гостију и пословних партнера, присуствовао је и представник Амабасаде Русије у Београду Владимир Улашевич

Како је на отварању ове нове осигаравајуће куће на тржишту Србије изјавио генерални директор Србијагаса, ово је само још једна коцкица у склапању великог мозаика привредне сарадње Русије и Србије. Наводећи у чему се све огледа стратешко парнерство Србијагаса и Гаспрома, Бајатовић је набројао изградњу гасовода Јужни ток, почетак друге фазе градње подземног складишта Банатски Двор, као и заједничке пројекте попут изградње четири гасне централе когенеративног типа, у Београду, Панчеву, Новом Саду и Нишу, као и скори долазак Гаспром банке, где би структура капитала била таква да руски партнер има две трећине, а Србијагас једну трећину капитала. Када је реч о гасним централама директор "Србијагаса" је посебно истакао чињеницу да су руски партнери спремни да разговарају о изузетно повољној цени гаса којим би се оне снадбевале, што је, како је нагласио, погодност коју до сада нико није имао.
Потпредседник Управног одбора "Согаза", Јевгениј Логовински је истакао да је „Согаз Нови Сад“ прва осигуравајућа компанија, коју „Согаз“ отвара у иностранству, као и да је логично то управо буде у Србији, јер су ту већ њихови највећи клијенти "Гаспром" и "Гаспром њефт". „Ово је одскочна даска за Согаз. Ми ћемо се трудити да јединствено искуство које имамо у пословима осигурања применимо и овде, на тржишту Србије. Надамо се успешном пословању и већ сада можемо рећи да нам у фокусу неће бити само имовинска осигурања, тј. да ћемо се касније бавити и пословима са грађанством“, рекао је Логовински.
Генерални директор Компаније "Согаз'' Нови Сад Јевгениј Налетов изразио је наду да ће његова компанија у Србији бити много више од осигуравајућег предузећа."Имамо добре везе у Русији и обезбедићемо нашим партнерима из Србије лакши излаз на руско тржиште и подршку која им може бити драгоцена, док ћемо са друге стране нашим руским партнерима помоћи да се лакше снађу на српском тржишту", рекао је Налетов.
Руски партнери Србијагаса представљајући компанију „СОГАЗ“ истакли су да је то једна од водећих осигуравајућих компанија у Русији са капиталом од милијарду и 100 милиона евра. Покрива око десет процената руског тржиста и има 65 филијала. У акционарском друштву "Согаз Нови Сад" 51 одсто капитала припада руском "Согазу", а 49 процената је капитал "Србијагаса".

Генерални директор ''Србијагаса'' Душан Бајатовић рекао је на конференцији за новинаре одржаној одмах по отварању „СОГАЗ а.д.о“ Нови Сад, да ће пројектовање гасовода Јужни ток кроз Србију радити конзорцијум који предводи "Србијагас". Према његовим речима, са руским партнерима је договорено да све што може да уради српска оператива, ураде наше фирме. Такође, он је истакао да је дугорочни уговор о снабдевању Србије гасом готов, као и да је он „прошао“ Владу Републике Србије, те да се чека одлука руске стране и потписивање међудржавног споразума, након чега ће компаније Србијагас и Гаспром приступити потписивању тог уговора, који ће, осим повољнијих цена, значити и нове могућности за српско гасно тржиште.