A+ A-
Srbijagas RSS feeds print version set contrast

Србијагас > Прес центар > Вест

Вести

19.04.2012 | Нови Сад, Житиште

Агрожив најбољи пример оправданости државног интервенционизма

Генерални директор ЈП „Србијагас“ Душан Бајатовић захвалио је радницима и синдикату компаније „Агрожив“ на поверењу у ...

Генерални директор ЈП „Србијагас“ Душан Бајатовић захвалио је радницима и синдикату компаније „Агрожив“ на поверењу у политику државног интервенционизма, који је на примеру овог произвођача живинског меса и прерађевина, како је истакао, дао најбоље резултате. Он је на конференцији за новинаре одржаној након отварања новог дистрибутивног центра „Агрожива“ у индустријској зони у Новом Саду, рекао да је основ успеха овог концепта, који је Србијагас применио у свим предузећима које је преузео, пре свега,  договор са синдикатом. 

  Годину и по дана након што је Србијагас, у договору са Владом Републике Србије, преузео 100% акција компаније „Агрожив“ , подигнут је ниво производње до максималног капацитета, па чак и преко техничких могућности, достигнут је врхунски ниво квалитета производа, а предузеће, у односу на обим производње на почетку 2011. године, данас производи више од свих конкурентских предузећа заједно. Директор Србијагаса оценио је да држава мора да интервенише у случају пропалих приватизација, тамо где предузећа имају тржишни потенцијал и производе за тржиште, знање и технологију и вредне и одговорне раднике, јер, како је казао, стечајеви који су трајали предуго служили су само за пљачку, а стечај мора да траје кратко, да буде ефикасан и да за резултат има оживљавање тог привредног субјекта. „На примеру Агрожива, Српске фабрике стакла, која је продата за 350 пута више новца него у првој приватизацији и то у лошијим економским условима, као и на примеру Азотаре Панчево, Метанолско сирћетног комбината из Кикинде, па и Петрохемије, показали смо да државни интервенционизам са јасном политиком да се очисте имовинско правни односи и финансијски биланси, сачувају радна места, предузећа припреме за инвестиције и стратешког партнера, са сигурношћу доноси успех и добре резултате“, рекао је Бајатовић.
Србијагас, који се, према његовим речима, и у овом случају понашао као фонд, до сада је у Агрожив уложио мање него што вреди бренд, тј. само име Агрожива. У овом моменту, како је рекао директор Бајатовић, само бренд „Агрожив“ на тржишту вреди 25 милиона евра. С друге стране, како је истакао, Србијагас ће из свих ових пословних аранжмана изаћи са позитивним салдом, што пример Српске фабрике стакла већ показује, будући да је у односу на уложено, остварен приход од 2 милиона евра.
Генерални директори „Србијагаса“ и „Агрожива“ Душан Бајатовић и Предраг Амижић обишли су данас погоне новог дистрибутивног центра, који је отворен у производним халама индустрије меса „Колбис“, где ће се месечно производити 500 тона пилећег меса. Ова некада значајна месна индустрија припала је у стечајном поступку компанији „Агрожив“, у њој је сада покренута производња, а она тренутно запошљава 50 радника, с тим што ће, када овде заживи нова кланица за крупну стоку, број радника бити удвостручен.

Челни људи двеју компанија обишли су и погоне компаније Агрожив у Житишту, где су у разговору са запосленима истакли да су пред овом фабриком нове инвестиције, које ће додатно осигурати будућност свих 1.350 запослених. Директор Бајатовић захвалио је још једном радницима на поверењу за спровођење мера државног интервенционизма и за септембар најавио инвестицију од 15,5 милиона евра у нову кланицу, једну од најсавременијих у овом делу Европе, која ће 2,5 пута повећати капацитете Агрожива и поред 60%-тног учешћа на домаћем тржишту, обезбедити да ово српско предузеће постане и велики извозник пилећег меса и прерадјевина. Предраг Амижић истакао је овом приликом да без Агрожива Србија не би имала довољно живинског меса и морала би да га увози, као и то да је та компанија данас апсолутни лидер у производњи ових производа не само у Србији, већ и у региону. "Потезом ЈП "Србијагас" и Владе Републике Србије показало се да ова компанија, која је била пред  нестанком и гашењем данас апсолутно квалитетно и добро ради са свих 1.350 радника, а алтернатива је тада једино била да сви они остану без посла, а компанија да престане да ради. Општина Житиште са својих 19.000 становника данас је, захваљујући СРбијагасу, седиште најјаче компаније за производњу живинског меса у земљи, што је за све који овде живе изузетно важно", казао је Амижић.
Директор Бајатовић, заједно са својим домаћином, директором Агрожива, присуствовао је и седници Управног одбора те компаније, који је данас донео одлуку о прилагођавању аката предузећа новој законској регулативи, докумената која представљају нови правни оквир за функционисање овог предузећа.