A+ A-
Srbijagas RSS feeds print version set contrast

Србијагас > Прес центар > Вест

Вести

29.03.2012 | Раковица

Гасификација општине Раковица коштаће 7,7 милиона евра

У Раковици је данас потписан тројни Уговор о пословно-техничкој сарадњи на гасификацији те градске општине. Уговор су потписали ...

У Раковици је данас потписан тројни Уговор о пословно-техничкој сарадњи на гасификацији те градске општине. Уговор су потписали генерални директор Србијагаса Душан Бајатовић, председник општине Раковица Бојан Милић и директор предузећа „Милениум тим“ Стојан Вујко, као стратешки партнер у овом пројекту. Вредност уговора износи око 7,7 милиона евра, а за две године, када овај посао буде завршен, на нову гасоводну мрежу моћи ће да се прикључи 17.300 домаћинстава.

У обраћању новинарима након потписивања уговора, генерални директор Србијагаса истакао је да је ово наставак реализације договора са Скупштином града Београда о завршетку гасификације у свим градским општинама, при чему је посебно похвалио ефикасност општинске администрације у Раковици, која је омогућила да брзо и без компликованих процедура буду створени сви неопходни услови за почетак пројекта гасификације. „Гасификација ће створити услове за бољи и квалитетнији живот грађана, као и боље услове за рад мале привреде. Цена прикључка неће прелазити 650 евра, а гледаћемо да све то прати и одговарајући банкарски производ, тако да ће грађанима бити омогућено да прикључак на гас плате путем кредита на 3-5 година. Посебно желим да истакнем да је цена гаса у Србији и даље, изузев у Румунији, најнижа у Европи и да је од њега повољније само грејање на термоакумулационе пећи“, рекао је директор Бајатовић.
           Председник општине Раковица Бојан Милић, истичући значај гасификације за грађане који живе у том делу Београда, рекао је да ће тиме енергетска мрежа у овој општини бити значајно побољшана и да ће истовремено са њом бити уграђена и оптичка мрежа, што ће омогућити бољи квалитет живота у условима све већег прилива становништва у тај део града.
           Директор предузећа „Милениум тим“ Стојан Вујко рекао је да ће радови на гасификацији бити завршени у предвиђеном року од две године, и обећао да ће се они, приликом извођења радова, трудити да у што мањој мери узурпирају улице и нормалан живот грађана Раковице.
           На питања новинара о даљим плановима на гасификацији града Београда, директор Бајатовић је рекао да се убудуће морају усагласити енергетски биланс и планови града Београда и градских општина са тим где ће и какви енергетски објекти бити грађени. С тим у вези, он је поновио да се планира изградња две гасне централе когенеративног типа, једне у Новом Београду и једне у Панчеву, које ће енергијом снабдевати град Београд, али и истакао да у свим оним деловима града, где је више заступљен број индивидуалних кућа, треба ићи на гасификацију, која је јефтинија и ефикаснија и за инвеститоре и за крајње кориснике. Директор је, такође, овом приликом рекао да је све спремно за потписивање дугорочног уговора о снабдевању Србије руским гасом и да се само чека да владе Србије и Русије верификују међудржавне споразуме, па да компаније Србијагас и Гаспром могу да приступе потписивању тог уговора. – Уговор је готов, а цену ћемо још додатно договарати да иде на ниже, рекао је Бајатовић.