A+ A-
Srbijagas RSS feeds print version set contrast
Print

Србијагас > Прес центар > Вест

Вести

16.03.2012 | Кљајићево

Инвестиција вредна 29 милиона евра

У Кљајићеву, надомак Сомбора, данас су почели радови на гасификацији насељених места града Сомбора. Радове су званично отворили ...

У Кљајићеву, надомак Сомбора, данас су почели радови на гасификацији насељених места града Сомбора. Радове су званично отворили председник Скупштине града Сомбора Синиша Лазић, градоначелник Немања Делић , извршни директор за инвестиције ЈП „СРБИЈАГАС“ Јовица Будимир и директор предузећа „Бобар“ Бешка Петко Бобар. Овим пројектом, чија је укупна вредност 29 милиона евра, предвиђена је изградња око 500 километара дистрибутивне гасне мреже, 100 километара гасовода средњег притиска, 26 километара гасовода ниског притиска и 17 мерно-регулационих станица. 

Јовица Будимир је након отварања радова изјавио да „СРБИЈАГАС“, и поред проблема са наплатом и ликвидношћу предузећа, наставља инвестициони циклус и да је, заједно са локалном самоуправом града Сомбора, препознао значај гасификације за насељена места тог града. „Снабдевање гасом насеља града Сомбора предвиђено је са два гасовода, постојећег који од Госпођинаца води према Сомбору и будућег гасовода за Кљајићево, у укупној дужини од 7 километара. Планирано је да и овај, други правац снабдевања града Сомбора, буде завршен до краја ове године“, рекао је Будимир.
Председник Скупштине града Сомбора Синиша Лазић изјавио је да ће овај пројекат бити један од генератора развоја привреде у овом делу западне Бачке и омогућити отварање нових радних места. Он је, такође, изразио задовољство што се у наставак гасификације града укључила национална гасна компанија „СРБИЈАГАС“ и најавио да ће целокупан посао бити завршен у наредне две године. „Ово је једна од највећих инвестиција у нашем граду. Сигуран сам да ћемо у извођачу радова, предузећу „Бобар“ из Бешке имати сигурног и поузданог партнера, који је ево већ у првим лепим данима врло агилно и амбициозно кренуо у реализацију овог пројекта. Прво и највеће место на подручју града, које ће се гасификовати, је село Кљајићево, следећи корак је Чонопља, затим Станишић и Риђица...“, најавио је Лазић.
Пројекат гасификације насеља града Сомбора, уз процену 100% прикључених домаћинстава, предвиђа могућност снабдевања гасом за 18.000 домаћинстава.Предвиђени капацитети гасовода су 60.000 См3/х за Сомбор, односно 17.500 См3/х за Кљајићево. Са Главне мерно-регулационе станице Кљајићево гасом ће се снабдевати насеља Кљајићево, Телечка, Чонопља, Алекса Шантић, Светозар Милетић, Станишић и Риђица, а са ГМРС Сомбор сва остала насеља у граду Сомбору.