A+ A-
Srbijagas RSS feeds print version set contrast

Србијагас > Прес центар > Вест

Вести

15.03.2012 | Пожаревац

Потписан Уговор о гасификацији Пожаревца

У Пожаревцу је данас потписан Уговор о пословно-техничкој сарадњи на реализацији Програма гасификације насеља града Пожаревца ...

У Пожаревцу је данас потписан Уговор о пословно-техничкој сарадњи на реализацији Програма гасификације насеља града Пожаревца између ЈП „СРБИЈАГАС“, града Пожаревца и предузећа „Гас инвест“, као стратешког партнера у овом послу. Уговор вредан 13 милиона евра потписали су извршни директор за инвестиције ЈП „СРБИЈАГАС“ Јовица Будимир, градоначелник Пожаревца Миодраг Милосављевић и председник Управног одбора „Гас инвеста“ Марко Бабарогић

  Овим пројектом предвиђена је изградња 55 километара гасовода средњег притиска, 260 километара дистрибутивне гасне мреже и 11 мерно-регулационих станица широке потрошње. Реализација овог уговора требало би да створи могућност прикључења на гасоводну мрежу за око 21.000 домаћинстава у насељима на територији града Пожаревца. Извршни директор за инвестиције Јовица Будимир изјавио је након потписивања уговора да се ове године, поред радова на изградњи дистрибутивне мреже, предвиђа и изградња магистралног гасовода од Осипаонице до Пожаревца и даље према Острову, што је предуслов за снабдевање овог града гасом. Реч је о инвестицији вредној од 5 до 6 милиона евра. „Све трасе гасовода у Пожаревцу су усаглашене, а гас ће, након изградње гасовода високог притиска, бити доступан и потрошачима у индустријској зони Пожаревца, што ће створити још боље предуслове за садашње и будуће инвеститоре, који управо овде желе да покрену производњу“, истакао је Будимир.
Градоначелник Пожаревца изразио је овом приликом своје задовољство што се данас потписаним тројним уговором решавају вишегодишњи проблеми са гасификацијом тог града, а нарочито што ће гас стићи и у индустријску зону, јер је то један од главних захтева сваког инвеститора. Он је саопштио да ће цена прикључка за домаћинства, као и у свим другим градовима у Србији, бити око 650 евра.
У име стратешког партнера и извођача радова, председник Управе Гас инвеста Марко Бабарогић обећао је да ће радови на гасификацији почети веома брзо, а да би комплетан пројекат требало да буде завршен најкасније за три године.
Иначе, поред градског дела града Пожаревца, овим уговором предвиђена је изградња гасоводне мреже у следећим насељима: Ћириковац, Кленовник, село Костолац, Костолац, Острово, Петка, Касидол, Баре, Берање, Трњане, Набрђе, Братинац, Бабушница, Маљуревац, Брадарац, Дрмно, Кличевац, Речица, Драговац, Живица, Брежане, Батовац, Дубравица, Пољана, Пругово и Лучица.