A+ A-
Srbijagas RSS feeds print version set contrast

Србијагас > Прес центар > Вест

Вести

02.02.2012 | Нови Сад

Подстрек економској сарадњи између Србије и Хрватске

Генерални директор ЈП „Србијагас“ Душан Бајатовић разговарао је данас у седишту Србијагаса у Новом Саду, са председником ...

Генерални директор ЈП „Србијагас“ Душан Бајатовић разговарао је данас у седишту Србијагаса у Новом Саду, са председником Српског народног вијећа из Загреба проф. др Милорадом Пуповцем и председником Самосталне демократске српске странке др Војиславом Станимировићем о остваривању права припадника српске заједнице у Републици Хрватској и јачању економских односа и могућим видовима сарадње на том плану између Србије и Хрватске. Душан Бајатовић је, по завршетку разговора, изјавио да је највише било речи о механизмима и моделима који ће на најбољи начин побољшати положај и статус српске мањине у Хрватској.

– Разговарали смо и о развоју Тесла банке, путем које треба да се помогне Србима да сачувају своју имовину, земљу и да тако могу да остварују свој економске интересе. Будући да у тој банци постоји и хрватски капитал, то је знак да је и хрватска држава спремна да учествује у таквим пројектима.  Извесно је да овакве механизме подржава и Европска унија, према томе биће помоћи и од стане европских фондова, што све заједно учвршћује положај и статус, а самим тим и начин на који би Срби у Хрватској могли да остварују своја права. То за сада није развијено у мери у којој би требало, али ми рачунамо на унапређење политичких односа и на европску визију, која у тој земљи постоји, као и на промену владе која се недавно десила, и наравно, на изузетно значајно учешће српске заједнице у новој Влади, истакао је генерални директор Србијагаса, напомињући да треба осмислити заједничке развојне пројекте у којима може да учествује и српски капитал, наводећи при том примере гасних интерконекција, транспорта струје итд.

Председник СНВ-а проф. др Милорад Пуповац изразио је овом приликом своје задовољство што су представници српске заједнице овде у „Србијагасу“, у Новом Саду, наишли на велико разумевање и отворена врата за сва она питања од значаја за унапређење економских односа Хрватске и Србије. – Трговинска размена између наше две земље је до сада достигла одговарајући ниво, али нема сумње да треба урадити много више на томе да наша сарадња буде још боља и већа, на партнерском нивоу и са одређеном уравнотеженошћу, рекао је Пуповац, захваљујући директору Србијагаса на израженој спремности да помогне у јачању те сарадње, у корист Срба у Хрватској и свеукупних економских односа између две земље.
Генерални директор Србијагаса Душан Бајатовић, на питање новинара о тренутној ситуацији у вези са снабдевањем гасом, изјавио је да током овог хладног таласа не очекује никакве проблеме у погледу обезбеђења довољниих количина гаса за српско тржиште  и при том истакао, да и уколико евентуално дође до смањења испорука од стране руских партнера, из подземног складишта гаса у Банатском Двору ће се дневно испоручивати око 4 милиона кубних метара гаса, што је уз домаћу производњу од милион кубних метара и два милиона кубика, која набављамо из мађарских складишта довољно да покрије потребе за плавим енергентом. – Ми тренутно трошимо историјски највеће количине гаса које је Србија до сада трошила, то су количине од 16 милиона кубних метара гаса. Разлог је лоша хидролошка ситуација, тако да се уз помоћ ових повећаних количина гаса, заправо и одржава стабилност електронергетског система србије. Све фабрике, сва домаћинства и све топлане имају онолико гаса колико им треба. За сада ми са сигурношћу можемо да кажемо, да уз договор са нашим руским партнерима да испоруке на Берегову не могу да буду испод 8 милиона кубика гаса дневно, уз резерве у Мађарској које се сада крећу око 40 милиона кубних метара, као и уз Банатски Двор и домаћу производњу, нема разлога за бригу, јер смо спремни да обезбедимо између 14 и 16 милиона кубних метара у току дана, истакао је у изјави за медије директор Душан  Бајатовић.