A+ A-
Srbijagas RSS feeds print version set contrast

Србијагас > Прес центар > Вест

Вести

11.07.2013 | Београд

У изградњи Јужног тока учествоваће конзорцијум српских предузећа

Србија би због свог географског положаја и учешћа у пројекту „Јужни ток“ могла да буде центар или срце транспортног гасоводног система Балкана, рекао је на конференцији „Јужни ток – еволуција гасовода“ генерални директор ЈП „Србијагас“ Душан Бајатовић.

Он је при том истакао да би српске фирме од 1,85 милијарди евра, колико ће износити укупна вредност радова у Србији, могле да узму 600-800 милиона евра. – Али само под условом да буду конкурентне, да имају референце и да одговоре захтевима у погледу цене и опреме, подвукао је Бајатовић. Ускоро ћемо позвати представнике грађевинске оперативе и друге фирме на састанак у Србијагас, а о томе је обавештен и наш партнер компанија „Гаспром“, како би формирали конзорцијум српских предузећа који ће бити равноправан партнер руским и западним фирмама ангажованим на овом пројекту, рекао је у свом обраћању учесницима конференције Душан Бајатовић. Он је, резимирајући досадашње активности на пројекту „Јужни ток“ захвалио Влади Републике Србије, министарствима енергетике и природних ресурса, који су максимално брзо урадили све што је било у њиховој надлежности, посебно када је реч о доношењу неопходних закона и других пратећих аката. То је омогућило да убрзамо многе процедуре и у најкраћем могућем року дођемо до грађевинске дозволе за изградњу овог стратешког пројекта, казао је директор Србијагаса. Он је потврдио да ће до 15. септембра све бити спремно за расписивање првих тендера за набавку цеви и опреме за српску деоницу, а да се званично отварање радова планира за крај новембра или почетак децембра ове године.

Иначе, конференцију о Јужном току у београдском хотелу „Хајат“ отворио је председник Владе Републике Србије Ивица Дачић који је том приликом рекао да је то најважнији пројекат у гасној привреди, који ће, заједно са изградњом складишта у Банатском Двору и Итебеју, Србију ставити у позицију значајног фактора у региону када је реч о енеергетској стабилности. Учесницима конференције обратила се и министарка енергетике Зорана Михајловић, која је истакла да ће гасовод „Јужни ток“ Србију учинити економски просперитетнијом и конкурентнијом. Без енергетске инфраструктуре нема економског опоравка, равоја и доласка страних инвеститора, нагласила је она.

Пажњу новинара и учесника конференције нарочито је привукло излагање Александра Сиромјатина, директора пројекта „Јужни ток“, који је рекао да је у Србији донет најбољи и најнапреднији закон који омогућава почетак изградње до краја ове године. Овај гасовод биће грађен по најсавременијим и најбољим технологијама које нико пре није користио. Јужни ток ће бити прикључен на највећи гасоводни проводни систем који се модернизује и шири у Русији и који повезује сва гасна налазишта у тој земљи, истакао је Сиромјатин. Он је нагласио да то што је предузеће Јужни ток Србија регистровано у Швајцарској а не у Србији ни на који начин неће штетно утицати на изградњу тог гасовода и неће значити никакво извлачење новца из Србије. То је уобичајена пракса Гаспрома који заједничке компаније региструје у Швајцарској или Холандији, а при том је значајно и због обезбеђења финансирања пројекта, појаснио је директор Јужног тока.