A+ A-
Srbijagas RSS feeds print version set contrast

Србијагас > Прес центар > Вест

Вести

18.07.2013 | Београд

Србијагас и Веронези група стратешко партнерство за Агрожив

Агрожив

У Београду је данас потписан Споразум о стратешком партнерству између италијанске групе “Веронези”, ЈП “Србијагас” и Владе Републике Србије, а у вези са будућом сарадњом са предузећем “Агрожив” из Житишта. Споразум су потписали генерални директор Србијагаса Душан Бајатовић, председник Веронези групе Бруно Веронези и министар финансија и привреде Србије Млађан Динкић.

Обраћајући се присутнима у Прес сали Владе Србије директор Србијагаса је изјавио: “Влада Републике Србије жели да се Србијагас врати основној делатности, а да се за супсидијаре доведу компаније чији је “кор бизнис” из те бранше. Бољег од компаније Веронези на италијанском тржишту нема. Они су лидери у Италији у прехрамбеној индустрији. У смислу производње и цени радне снаге смо конкурентни, али и у производима који могу да се извозе. Влада Србије треба да помогне да се очисте биланси Агрожива, да се направи коректан социјални програм, да се производња осавремени, као и да се продаја унапреди”, истакао је Душан Бајатовић.

Директор Србијагаса захвалио је Влади и министру Динкићу на подршци за преговоре са Веронези групом. Он је овом приликом изразио очекивање да ће италијанска компанија до краја ове године доћи у Србију и започети инвестицију у Агрожив.

Јавно предузеће Србијагас, по одлуци Владе Републике Србије, постало је власник компаније “АГРОЖИВ”, Житиште у децембру 2010. године, после склапања купопродајног уговора вредног 11,3 милиона евра. Разлог за куповину било је спасавање “АГРОЖИВА” од пропасти и преузимања од стране регионалних конкурената. Захваљујући Србијагасу сачувано је преко 1.100 радних места и посао за око 2.000 коопераната и добављача репроматеријала и опреме. Реструктуирањем компаније АГРОЖИВ спречен је развој монополске позиције на српском тржишту живинског меса од стране две компаније из Хрватске и Словеније, а грађани Републике Србиједобили су могућност да купују 100% домаће производе по конкурентним ценама.Након преузимања од стране ЈП СРБИЈАГАС, АГРОЖИВ је повратио лидерску позицију и данас снабдева више од 50% тржишта живинског меса у Републици Србији. Поред тога, АГРОЖИВ је почео да извози у Босну и Херцеговину, Црну Гору и Македонију.Захваљујући Србијагасу, пронађен је стратешки партнер, чија је основна делатност управо производњ хране. Обезбеђене су инвестиције и сигурна будућност овог важног произвођача у индустрији меса у Србији.