A+ A-
Srbijagas RSS feeds print version set contrast
Print

Србијагас > Прес центар > Вест

Вести

25.07.2013 | Novi Sad

Кинески привредници у посети Србијагасу

Генерални директор ЈП „Србијагас“ Душан Бајатовић примио је данас представнике Кинеско-европске асоцијације за техничку и економску сарадњу, коју је предводио потпредседник и генерални секретар Ву Хаију.

Први човек националне гасне компаније упознао је госте из Кине, који први пут бораве у нашој земљи, са основним подацима о нашој компанији и делатностима којима се бави. Посебно су апострофирани развојни и инфраструктурни пројекти у којима учествује Србијагас, као што су гасовод Јужни ток и план изградње гасних централа у највећим градовима Србије.

„Кинески капитал и нове технологије којима располаже најмногољуднија земља на свету су интересантни за Србију и о томе се разговарало и на међудржавном нивоу. Иако смо географски удаљени једни од других, нама би било драгоцено да проширимо економску сарадњу са Кином. Великог простора за ту сарадњу има и гасном сектору у којем је Србијагас водећа државнакомпанија са неколико пројеката који су од стратешког значаја за нашу државу. Отуда биизузетно значајно било да сарађујемо са Кином, која и у време кризе бележи висок економски раст, рекао је Бајатовић.
Он је додао да је позиција Србије занимљива, како због географског положаја, тако и због одличног правног оквира за извоз, с обзиром на то да су таксе и царине ниске. Наши производиједнако могу да се пласирају у Европску Унију, Русију и земље бившег Совјетског савеза. Улагање у фабрике из хемијске индустрије и минералних ђубрива, која су у власништву Србијагаса, било би од обостраног интереса.

Ву Хаију истакао је да је задатак делегације коју предводи прикупљање информација о могућностима српских компанија и њихово представљање у Кини, како би се тамошњи привредници упознали са могућностима улагања.

„Србија има потенцијал за економску сарадњу, која би могла да буде много већа од досадашње. Потрудићемо се да се то и оствари и верујем да ћемо имати прилику да заједнички послујемо и са Србијагасом, рекао је Ву Хаију.

На крају је договорено је да се међусобна комуникација између ЈП „Србијагас“ и кинеских привредника настави.