A+ A-
Srbijagas RSS feeds print version set contrast

Србијагас > Прес центар > Вест

Вести

01.11.2013 | Београд

Србијагас треба да буде гасна и енергетска компанија у 100% државном власништву

Модел реструктурирања у Србијагасу се припрема две и по године

Јавно предузеће Србијагас треба да остане национална гасна и енергетска компанија, гарант сигурног и безбедног снабдевања тржишта Републике Србије природним гасом, организовано као холдинг компанија са правно раздвојеним енергетским делатностима у складу са Tрећим енергетским пакетом Европске уније.За реструктурирање Србијагаса надлежно је, пре свега, Министарство финансија, као и Министарство привреде, а у разговоре у вези са овом темом ће, свакако, бити укључен премијер Србије Ивица Дачић, стручна јавност, представници синдиката, изјавио је генерални директор ЈП “Србијагас” Душан Бајатовић на данашњој конференцији за новинаре одржаној у хотелу Хајат у Београду. Презентујући све што је Србијагас урадио и са каквим се проблемима суочавао у периоду од 2008-2013 године, у коме је, како је навео, радио са неадекватном ценом, спроводећи тако социјалну политику владе, али и уз високу ненаплативост потраживања, како у случају предузећа у реструктурирању тако и код даљинских система грејања и других заштићених купаца гаса, Душан Бајатовић је посебно апострофирао перспективу развоја предузећа које, по моделу реструктурирања на којем се у компанији ради већ две и по године, треба да остане национална гасна компанија у стопроцентном државном власништву.

- Финансијско реструктурирање Србијагаса коштаће између 600 и 800 милиона евра и ми се надамо да ће разговори о томе у Влади Републике Србије почети идуће недеље, саопштио је Бајатовић. Он је новинарима рекао да је предузеће “Србијагас” своју личну карту предало надлежнима још 27. септембра и да су у међувремену, након састанка са министрима Радуловићем, Крстићем и министарком Михајловић почетком октобра, само унеколико промењене табеле које су тражене, али да је суштина тражених података иста, те се може сматрати да је компанија Србијагас све што се може сматрати “личном картом” предузећа већ предала. У вези са реструктурирањем, генерални директор је још рекао да се предузеће залаже за то да Србијагас буде холдинг уз правно, а не власничко раздвајање делатности унутар компаније, што значи стварање нове српске гасне компаније.

Велики део свог изалагања директор Бајатовић посветио је изградњи гасовода Јужни ток, која би, према његовим данашњим најавама, требало да почне у периоду између 20. новембра и 20. децембра ове године, у зависности од обавеза највиших државних функционера Србије и Русије који ће присустовати овој свечаности. Прво спајање цеви биће изведено у близини аутопута Нови Сад-Београд код Ковиља, а гасовод ће се затим градити у осам деоница. Све је спремно за почетак тог великог посла, локацијска дозвола и идејни пројекат су практично завршени, а тендери за извођаче радова ће бити расписани чим буде завршена ревизија главног пројекта, практично се ради о данима или недељама, додао је Бајатовић. Он је за десетак дана најавио посету председника Управног одбора Гаспрома, Алексеја Милера Београду, са којим ће се, између осталог, разговарати и о почетку градње Јужног тока. Директор је овом приликом рекао и то да су решени сви проблеми у Војводини који се тичу парцела кроз које ће проћи Јужни ток, а које је помињао председник Србије, Томислав Николић приликом недавног боравка у Русији, истакавши да по том питању нема никаквих проблема. На питање новинара да ли се притисци на Србијагас могу довести у везу са најављеним почетком радова на гасоводу, Бајатовић је нагласио да иза Јужног тока стоји комплетна Влада Србије, сви министри, укључујући и надлежног министра енергетике, подсећајући уједно да је две трећине посланика у Скупштини Србије гласало за тај пројекат и да је влада учинила све да се заврше формално-правни послови за почетак градње тог гасовода.

Генерални директор Србијагаса представио је на данашњој конференцији за новинаре документе “Полазни елементи за пројекат реструктурирања ЈП “Србијагас”, као и презентацију под називом “Србијагас 2008-2013 године и његова перспектива”. Ове документе можете у целости погледати и преузети у наставку.

Полазне елементе за пројекат реструктурирањљ ЈП Србијагас можете преузети овде
Презентацију генералног директора можете преузети овде