A+ A-
Srbijagas RSS feeds print version set contrast

Србијагас > Прес центар > Вест

Вести

24.11.2013 |

Велики дан за Србију-почела градња Јужног тока

Званично отворени радови на Јужном току кроз Србију

Заваривањем првог споја цеви на гасоводу у Шајкашу код Новог Сада и церемонијом у Палати Србија у Београду данас је означен свечани почетак радова на деоници Јужног тока кроз Србију, који ће нашој земљи обезбедити енергетску сигурност. У присуству највиших званичника Републике Србије и представника владе Руске Федерације, Републике Српске, дипломатског кора, СПЦ, као и челних људи компанија Србијагас и Гаспром Душана Бајатовића и Алексеја Милера, знак за почетак првог вара на цевима Јужног тока у Србији, путем видео линка, дао је председник Републике Томислав Николић. Обраћајући се присутнима на свечаности у Београду, директор Бајатовић је, најпре, захвалио свима онима који су учестовали у овој фази припрема за почетак градње Јужног тока, пре свих, Влади Републике Србије и надлежним министарствима, уз чију подршку су прибављене све неопходне дозволе и решења за изградњу гасовода, затим стручњацима компанија Србијагас и Гаспром, као и „Гипроспецгаса“ и предузећима „Јужни ток Србија“ у Цугу и у Србији. - Сада смо дошли до тога да је следећи корак расписивање тендера, што ће уследити ускоро, у току децембра, тако да би до краја јануара имали све што је неопходно за наставак радова. Јужни ток није само српски и руски пројекат, већ је то европски пројекат, истакао је директор Бајатовић и напоменуо да данас са сигурношћу можемо да гарантујемо да ће компаније Србијагас, Гаспром и Јужни ток Србија у потпуности извршити свој задатак за две године, колико ће трајати радови.
Пре званичног почетка радова, у Палати Србија потписана су три важна документа. Најпре су генерални директор Србијагаса и председник Управног одбора Гаспрома потписали Протокол о одобравању кредита између Гаспрома и Србијагаса, затим је заједно са њима Уговор о транспорту гаса кроз Републику Србију потписао и директор пројекта Јужни ток Александар Сиромјатин, да би на крају био потписан и Уговор о поверавању обављања делатности од општег интереса, који је са директорима Бајатовићем и Сиромјатином потписала министарка енергетике, развоја и заштите животне средине Зорана Михајловић.
Иначе, у свом обраћању присутнима, председник Николић је данас оценио да почетак изградње Јужног тока осим енергетске сигурности и запошљавања људи, омогућава Србији да пошаље јасну поруку да је земља у коју вреди инвестирати и да има раднике који могу да изнесу капиталне пројекте. Српски премијер Ивица Дачић истакао је овом приликом да је прикључење на Јужни ток први капитални пројекат после више деценија и да ће Србија бити значајно чвориште за снабдевање гасом и поуздани енергетски партнер у региону.
Председник Управног одбора Гаспрома Алексеј Милер изјавио је да ће гасовод Јужни ток заувек уклонити транзитне ризике и обезбедити стабилне испоруке гаса потрошачима у Србији и Европи. – Јужни ток је нова, блистава страница у историји руско српске сарадње и руско српског пријатељства, а српска деоница Јужног тока је кључна фаза читавог пројекта, истакао је Милер. Јужни ток, који ће имати годишњи проток од око 63 милијарде кубика гаса, ће променити енергетску ситуацију и постати најважнији елемент енергетске безбедности Европе, додао је он.
Рапорт са терена, из атара села Шајкаш у општини Тител, пре почетка првог заваривања цеви, поднео је технички директор компаније Јужни ток Србија Павел Персидски. Све је спремно за изградњу гасовода Јужни ток, рапортирао је он. Потом је изведен први вар, а након тога кратак извештај о извршеном послу, такође путем видео линка, поднео је извршни директор за инвестиције Србијагаса Јовица Будимир.
По завршетку свечаности, у Прес центру је одржана конференција за новинаре на којој су говорили директори Душан Бајатовић и Александар Сиромјатин. Том приликом Бајатовић је рекао да ће до краја децембра ове године за деоницу гасовода кроз Србију, предузећу Јужни ток Србија на располагању бити по 75 милиона евра од Гаспрома и Србијагаса, а у првом кварталу идуће године још по 175 милона евра, за које ће Гаспром одобрити кредит Србијагасу уз грејс период до почетка функционисања гасовода и уз камату од 4,25%, што је најповољнији кредит који се тренутно може добити. Кредит ће бити без државне гаранције, биће гарантован залогом по основу дивиденди које ће Србија имати када Јужни ток почне да ради. Он је још нагласио да ће Гаспром закупити цео капацитет гасовода Јужни ток кроз Србију на 25 година, што представља додатну сигурност за нас. Александар Сиромјатин је новинарима саопштио да ће до краја 2016. године први гас стићи до свих потрошача на траси гасовода Јужни ток. Он је истакао да је планирано да у другом кварталу следеће године буде изграђена деоница до Бугарске, као и да су у Мађарској у току избор изврођача радова и пројектни радови, док је у Словенији у току процена утицаја на животну средину.
По завршетку протокола у Београду, генерални директор Србијагаса и извршни директор предузећа Јужни ток Србија д.о.о. Нови Сад Душан Бајатовић обишао је градилиште у Шајкашу, где је изведено прво спајање цеви. Симболичним потписом на прву цев Јужног тока у Србији он је још једном окупљеним новинарима рекао да је данашња свечаност потврда да ће овај гасовод сигурно бити изграђен и да ће он, сасвим сигурно, променити економску и политичку позицију Србије у региону. – Србија данас има разлога да слави, рекао је он и истакао да Србија може, јесте и биће енергетско чвориште не само у транспорту електричне енергије, већ, за две године, и у транспорту природног гаса и да ће бити кључна транзитна земља на траси Јужног тока.