A+ A-
Srbijagas RSS feeds print version set contrast
Print

Србијагас > Прес центар > Вест

Вести

12.12.2013 |

Отворена нова мрежа у Оџацима

Гас је избор број један

У Оџацима је данас генерални директор ЈП Србијагас Душан Бајатовић, симболичним паљењем бакље, званично отворио нову гасоводну мрежу, коју чини 23 километра гасовода високог притиска од Куле до Ожака, два километра челичног прикључног гасовода за Руски Крстур, две главне мерно-регулационе станице у тим местима, као и 55 километара гасовода средњег и 274 километра ниског притиска. Нови гасоводни објекти ће омогућити да се поред индустријских корисника гаса на овом подручју, на мрежу прикључи и близу 12.000 индивидуалних потрошача. Укупна вредност инвестиције у Ожацима износи око 14,5 милиона евра. Директор Бајатовић је приликом отварања нових објеката рекао да је гас еколошки енергент који већ сада захтевају готово сви инвеститори у  индустријским зонама у којима послују и да се његова повећана потрошња очекује нарочито после изградње Јужног тока.
          - Завршили смо Оџаке, практично нам је остала још само Бела Црква и један део општине Ковачица, што значи да је тиме гасификација у Војводини у потпуности завршена. То је био и један од циљева менаџмента Србијагаса, а посредно и Владе Републике Србије која је одобравањем Програма пословања нашег предузећа, заправо  омогућавала да се овакве инвестиције реализују. Ово је суштински улагање у будућност, у енергетску сигурност, у екологију и развој, изјавио је Бајатовић. Он је при том истакао добру географску позицију општине Оџаци која уз добру инфраструктурну опремљеност може да буде одлучујући фактор за привлачење страних инвеститора. - Од доласка овог менаџмента цене прикључка на гасну мрежу смањене су са 1.200 на 550-650 евра, а тиме је цео овај посао постао приступачнији  крајњим корисницима, рекао је Бајатовић и подсетио да ће и у овој општини свим будућим потрошачима бити понуђени и одговарајући банкарски производи, како би они могли, на период од три до пет година, да плаћају те прикључке. Он је уједно све потрошаче подсетио да је гас и даље, изузимајући термоакумулационе пећи, убедљиво  најјефтинији и најекономичнији енергент, као и да Србија, с изузетком Румуније, има најповољнију цену гаса у региону.

          Одговарајући на питања новинара, директор Бајатовић је, у светлу најновије ситуације и ставова који стижу из званичног Брисела, изјавио да Јужни ток неће бити доведен у питање због проблема између Европске уније и Русије и да интерес Републике Србије у том великом пројекту неће бити угрожен. Он је такође казао да Русија и Европа имају велики интерес да реше проблем коришћења гаса као енергетског ресурса и додао да је уверен да ће га они  сигурно решити. Интерес Србије не може да буде угрожен зато што ниједна земља на траси Јужног тока нема тако повољан геостратешки положај као наша, рекао је директор Србијагаса. Он је притом оценио да Србија има сасвим коректне односе са земљама Европске уније, али и нагласио сарадњу са Русијом, са којом наша земља има закључене специјалне споразуме, као и дугорочне историјске интересе. У вези са Јужним током, Бајатовић је још додао да се ускоро очекује расписивање тендера за избор генералног извођача радова и поновио да би градња тог гасовода требало да буде настављена крајем фебруара или почетком марта. Иначе, званичном отварању радова у Оџацима, поред бројних гостију, извођача радова и грађана Оџака, присуствовао је и републички министер просвете Томислав Јовановић.