A+ A-
Srbijagas RSS feeds print version set contrast
Print

Србијагас > Прес центар > Вест

Вести

12.03.2014 |

Стратешки партнер за Азотару до краја године

Душан Бајатовић у радној посети ХИП Азотари Панчево

Сви показатељи пословања од обима производње, преко укупних прихода фабрике и просечних зарада, па до инвестиција у ремонт и реконструкцију погона говоре да је ХИП Азотара Панчево у последње две године успела да, искључиво из сопствених средстава, без динара кредита и финансијске помоћи Србијагаса, као управљача, опстане на тржишту, исплати све повериоце и плате и на тај начин заправо, издржава саму себе. Ово је изјавио генерални директор ЈП „Србијагас“ Душан Бајатовић приликом данашње радне посете Азотари, током које се сусрео са руководством и представницима репрезентативних синдиката ове фабрике. Он је том приликом истакао да је ова наша стратешка фабрика минералних ђубрива и азотних једињења од 1. јануара поново прешла на снабдевање гасом од Србијагаса, пошто је, како је нагласио „због неодговорности појединих државних чиновника“, изгубљен толинг аранжман, који је за ову фабрику значио јефинији гас за производњу, који се овде користи као сировина, а не као енергент.

– Азотара ће наставити несметано да ради, јер ће Србијагас редовно испоручивати гас овој фабрици, рекао је Бајатовић и навео да је обим производње прошле године био негде на нивоу од око милион тона ђубрива и једињења, као и да је у 2012. години остварена добит износила 72 милиона динара, а 2013. 18,8 милиона. Просечна зарада прошле године била је на нивоу од око 71.000 динара, док је годину дана раније она била за око 17.000 динара мања. Ако се упореде инвестије, види се да је 2012. године у ремонт и реконструкцију фабрике уложено 4,5 милиона долара, а прошле године нешто више од 6 милиона. План је да ове године, у циљу повећања укупног обима производње од 1,5 милиона тона, у фабрику буде инвестирано 23 милиона долара.

Основни циљ је да се у току ове године нађе стратешки партнер, кога већ имамо дефинисаног, али о чијем имену још не можемо да говоримо, рекао је директор Србијагаса обраћајући се новинарима. – Онај ко буде стратешки партнер Азотаре мора да гарантује испоруке гаса по специјалној цени на дугорочној основи и мора да пружи гаранције за одговарајући ниво инвестиција, дакле мора да буде неко коме је производња ђубрива „цоре“ делатност, истакао је Бајатовић.

Задовољство оствареним резултатима, као и сарадњом пословодства и синдиката, на конференцији за новинаре истакли су како генерални директор Азотаре Горан Пејчић, тако и представници два репрезентативна сидиката Петар Наумовић и Милан Ивовић. Директор Азотаре рекао је новинарима да је цена гаса, будући да смо изгубили толинг аранжман, сада велики проблем и да ће се чињеница да се гас поново купује по редовној цени свакако одразити на финансијски резултат фабрике у 2014. години. Ова фабрика има стратешки значај за Србију, а гас је овде сировина, а не енергент. Са Србијагасом смо потписали уговор о снабдевању гасом као квалификовани купац и ту никаквих проблема нема када је реч о снабдевању. Желим овом приликом да истакнем и то да се у ову фабрику и њену процесну опрему мора улагати, уколико желимо да повећамо производњу на оптимални ниво, навео је Пејчић.

Генерални директор Србијагаса у пратњи челних људи Азотаре и синдиката обишао је погоне Азотаре, у којима сутра, после краће паузе, поново треба да почне производња амонијака.