A+ A-
Srbijagas RSS feeds print version set contrast
Print

Србијагас > Прес центар > Вест

Вести

12.03.2014 |

Бајатовић: Србијагас је много урадио за Панчево

Паљењем бакље пуштена у рад мрежа у Војловици

У Панчеву је данас, симболичним паљењем бакље, званично отворена нова дистрибутивна гасна мрежа средњег и ниског притиска, чиме је завршена гасификација насеља Војловица, Стрелиште и Топола са потенцијалних 2.000 потрошача који могу да се прикључе на нову мрежу. Генерални директор Србијагаса Душан Бајатовић изјавио је након отварања нових 60 километара гасовода и две мерно-регулационе станице, чија је укупна вредност 1,25 милиона евра, да је ово још један од важних пројеката које је Јавно предузеће Србијагас, поред помоћи Азотари и Петрохемији, реализовало у Панчеву. Коментаришући написе који су се појавили у појединим локалним медијима у вези са тим шта је Србијагас урадио за тај град, а које је назвао “политичком провокацијом”, Бајатовић је поручио да се, имајући у виду да је инвеститор на пројекту гасификације Панчева управо Србијагас, они који стоје иза негативних написа у штампи запитају и упореде свој допринос у трци за политичке поене са оним што је ово јавно предузеће урадило на плану одржавања производње и очувања радних места у панчевачким фабрикама “Азотари” и “Петрохемији”.
- Србијагас је заиста много урадио за Панчево и Панчевце, о чему говоре подаци о пословању ове две фабрике, као и нови гасоводи које данас пуштамо у рад, рекао је Бајатовић, напомињући да је државна гасна компанија у претходних пет година у гасификацију, односно изградњу дистрибутивних и магистралних гасовода широм земље уложила нешто мање од 300 милиона евра. Према његовим речима, панчевачка Петрохемија дугује Србијагасу више од 200 милиона евра, а НИС -у око 100 милиона евра. Србијагас у потпуности снабдева гасом Петрохемију, а та компанија сада нормално ради, иако гас не плаћа, за разлику од панчевачке Азотаре, додао је Бајатовић.

Генерални директор Србијагаса Душан Бајатовић изјавио је да неће бити поскупљења гаса у току ове године. Говорећи о последицама кризе у Украјини по снабдевање гасом, Бајатовић је рекао да је складиште гаса Банатски Двор у пуној функцији, односно да је пуно гаса и да потрошачи природног гаса не треба да страхују. Бајатовић је казао да ће у наредном периоду стално допуњавати то складиште, како би се обезбедила енергетска стабилност. Он је, такође, навео да би на цену гаса у току ове године могле само да утичу курсне разлике, али да би то биле мање осцилације.

Говорећи о пословању компаније, директор Бајатовић је рекао да Србијагас дугује око милијарду евра, јер је пет година радило са нереално ниским ценама. Међутим, Србијагас исто тако на име дугова потражује 950 милиона евра, напоменуо је он. Директор је казао да је Програм реструктурирања који је припремљен у компанији заједно са страним консултантима под покровитељством Европске комисије, предат Влади Републике Србије у октобру прошле године и да само Влада може да одлучи када и по ком моделу ће овај процес бити реализован у Србијагасу.