A+ A-
Srbijagas RSS feeds print version set contrast
Print

Србијагас > Прес центар > Вест

Вести

20.09.2014 |

Србија је у потпуности спремна за почетак радова на Јужном току

Информативна тура "Уједињујући Европу" у Београду

           Наредних дана очекујемо добијање грађевинске дозволе, а 15-так дана након тога она ће бити предата генералном извођачу који је дужан да почне са радовима, изјавио је генерални директор Србијагаса и један од извршних директора предузећа „Јужни ток Србија“ Душан Бајатовић на промоцији Јужног тока, у оквиру информативне туре „Уједињујући Европу“, која је данас организована на платоу испред Скупштине Града Београда. – Ниједан проблем не постоји, тако да очекујемо да радови на Јужном току у Србији почну крајем октобра, истакао је Бајатовић. Он је казао да ће и Бугарска, и Србија, и Мађарска, као и Аустрија градити Јужни ток као енергетски објекат и да не постоји било који разлог нити правила ЕУ која би некој држави забранила изградњу једног енергетског објекта.
              - Новац је спреман, пројекти су урађени, 70 посто експропријација
земљишта на траси гасовода кроз нашу земљу је завршено, а биће мала измена трасе на северном краку, јер ће гасовод излазити из наше земље код Суботице, а не код Сомбора, а потом ићи према средини Мађарске, до Баумгартена у Аустрији, а не као што је првобитно било планирано, до Тревиза у Италији.
           Када је реч о проблемима у Бугарској, директор Бајатовић је изјавио да Србија не мора да чека почетак изградње гасовода у суседној земљи, али да, будући да у актуелној изборној кампањи од седам партија, чак шест њих подржава овај пројекат, очекује пуну политичку вољу да се он настави и у Бугарској. При том је нагласио да неће бити никаквих промена рокова у изградњи и пуштању у рад Јужног тока и да ће 1. Јануара 2017. године овај гасовод имати пун капацитет од 41 милијарду кубних метара и да ће до тада бити завршене све компресорске станице на траси гасовода.
           Душан Бајатовић је новинаре овом приликом упознао и са чињеницом да се црноморска деоница гасовода Јужни ток у потпуности реализује и да у том послу учествују француске, немачке, италијанске и руске компаније, као и да се у Русији граде нови гасоводи у дужини од око 2.500 км, који треба да допреме гас из нових извора до црноморског дела Јужног тока, односно до југоисточне Европе и Аустрије.
           Он је још нагласио да је сигуран да ће се ЕУ и Русија договорити о изградњи Јужног тока, јер је то, како је рекао, један од начина да Европа буде енергетски сигурна и индустријски конкурентна. – Постоји потпуно оправдање да Јужни ток буде изузет од примене Трећег енергетског пакета ЕУ, јер се ради о новим количинама и новим изворима гаса, што повећава конкурентност и утиче на диверсификацију снабдевања, што су и препоруке овог документа. Ако је Европска комија имала разумевања за изузеће од Трећег енергетског пакета за гасовод ТАП, онда сам сигуран да ће између Москве и Брисела доћи до договора на који начин ће се контолисати и поделити политичка и економска моћ, коју са собом носи гас из Русије, рекао је Бајатовић и додао да не очекује никакве забране, претње и притиске на Србију, нити да Србијагас због тога може да сноси било какве санкције..
          Почетак изградње Јужног тока није директно везан за долазак руског председника Владимира Путина у Србију, али је напоменуо да би волео да се то деси приликом његове посете.
           На данашњој промоцији у Београду компанија „Јужни ток Србија“ је у оквиру туре „Уједињујући Европу“, представила овај велики пројекат изложбом постављеном у специјалном покретном мултимедијалном комплексу, интерактивном камиону, чији циљ је да се посетиоци упознају са самим пројектом „Јужни ток“, особеностима изградње морске и копнене деонице гасовода, али и да се представе предности природног гаса. После Зајечара, Параћина, Велике Плане и данас Београда, ова информативна тура наставља пут градова у Војводини, а после наше земље, преселиће се у Мађарску.


Београд, 20.09.2014. године                               Служба за односе с јавношћу и маркетинг