A+ A-
Srbijagas RSS feeds print version set contrast
Print

Србијагас > Прес центар > Вест

Вести

26.09.2014 |

Јужни ток је интерес Србије и он ће бити изграђен

У Новом Саду отворена изложба “Уједињујући Европу”

          Очекујемо да ће радови на изградњи Јужног тока почети крајем октобра или почетком новембра, у зависности од временских услова. Врло брзо добићемо грађевинску дозволу, финансијска средства су обезбеђена, капацитет гасовода није мењан, дакле остаје 41 милијарду кубних метара гаса, једине измене су што ће излаз Јужног тока из Србије бити код Суботице, уместо код Сомбора, како је то раније планирано. Ово је , отварајући мултимедијалну изложбу под називом “Уједињујући Европу”, у специјалном интерактивном камиону који је данас стигао у Нови Сад, изјавио генерални директор Србијагаса и један од кодиректора компаније Јужни ток Србија, Душан Бајатовић. Промоцији Јужног тока у Новом Саду, поред бројних гостију, пословних партнера и представника извршне власти Новог Сада, присуствовао је и председник Скупштине града Новог Сада др Синиша Севић.
           Како је, обраћајући се новинарима, истакао директор Србијагаса Душан Бајатовић, Јужни ток је нови извор и нови правац снабдевања, али он је и геостратешки пројекат који са собом носи како политичку тако и економску моћ.- Потпуно сам сигуран да ће представници Европе, пре свега највећих земаља, Немачке, Италије и Француске, али и земље које ће имати бенефите од изградње овог гасовода, наћи заједничко решење прихватљиво у оквиру Трећег енергетског пакета. Лично поздрављам нове тонове из Европске комисије о томе да разговори са руским колегама из Гаспрома напредују и да ће доћи до договора. Јужни ток има две компоненте, једна је Јужни ток као енергетски објекат и нема никаквих проблема да он као такав буде изграђен, а како ће се распоредити утицај Јужног тока, о томе сам сигуран да ће се договорити Европа и Русија, истакао је Бајатовић.
           Према његовим речима главни терет финансирања Јужног тока сносиће "Гаспром", а 40 одсто радова у Србији на изградњи Јужног тока радиће домаћа грађевинска оператива. - Имамо прилику да наши мајстори, али и наши институти и пројектни бирои имају добар аранжман у овом пројекту, рекао је Бајатовић додајући још једном да нема никакве сумње да ће гасовод Јужни ток бити изграђен.
           У вези са предстојећом грејном сезоном, директор Бајатовић је изјавио да ће, сасвим сигурно, бити гаса и да ти додатни трошкови о којима се ових дана много говори неће битно утицати на цену гаса. У овом моменту, на пример, више на цену утиче раст курса долара, него што је утицај додатних трошкова складиштења руског гаса или да купимо гас од мађарских трговаца, неће бити битније измене цене због тога, прецизирао је Бајатовић. Он је овом приликом рекао да ће Србијагас ући у процес реструктурирања, по правном моделу раздвајања на енергетске делатности транспорта, дистрибуције, трговине и складиштења гаса. Бајатовић је рекао да ће сав гас који од Нове године буде испоручиван морати да буде плаћен. У вези са ценом, он је поновио да цену гаса утврђује АЕРС, а да ће од Нове године у ту цену морати да уђу и реални трошкови транспорта на високом притиску и трошкови мрежарине. То се, како је изјавио директор Србијагаса, неће превише одразити на висину цене за крајње потрошаче.

Нови Сад, 26.09.2014. године                              Служба за односе с јавношћу и маркетинг

фото Танјуг, Јарослав Пап