A+ A-
Srbijagas RSS feeds print version set contrast

Србијагас > Прес центар > Вест

Вести

08.10.2014 |

ПСГ „Банатски Двор“ — додатна гаранција сигурности извозних испорука у Европу током предстојеће зиме

Саопштење са састанка у Санкт Петербургу

            У оквиру IV Међународног гасног форума у Санкт-Петербургу одржан је радни састанак председника Управног одбора ОАО „Газпром“ Алексеја Милера и генералног директора ЈП „Србијагас“ Душана Бајатовића. Стране су размотриле питања двостране сарадње у гасној области. Посебно се говорило о испорукама руског гаса у Србију, а такође о коришћењу капацитета за његово подземно складиштење на територији Републике.
            Истакнуто је да је „Газпром“ напунио ПСГ „Банатски Двор“ у обиму од 100%. Активна количина гаса у ПСГ на данашњи дан износи 450 милиона кубних метара. На тај начин, „Банатски Двор“ ће постати допунски ресурс за обезбеђивање потрошача Републике руским гасом, а такође ће дати додатну гаранцију сигурности руских извозних испорука у Србију, Мађарску, Босну и Херцеговину током предстојеће зиме.
            Поред тога, учесници састанка су размотрили реализацију заједничког инфраструктурног пројекта „Јужни ток“, у оквиру којег се тренутно очекује добијање грађевинске дозволе за изградњу магистралног гасовода на територији Републике.
Позадина

2013. године „Газпром“ је испоручио у Србију око 2 милијарде метара кубних гаса.
Од 2011. године у Србији функционише подземно складиште гаса (ПСГ) „Банатски Двор“ са активном количином од 450 милиона метара кубних. ПСГ је постао први објекат „Јужног тока“ и користиће се за обезбеђивање сигурности испорука гаса на гасоводу.
„Јужни ток“ је глобални инфраструктурни пројекат за изградњу гасовода капацитета 63 милијарде метара кубних по дну Црног мора у земље Јужне и Централне Европе у циљу диверзификације траса извоза природног гаса и искључивања транзитних ризика. Први гас ће „Јужним током“ бити испоручен крајем 2015. године. Гасовод ће достићи пројектни капацитет у 2018. години. Изградњу „Јужног тока“ на територији Србије води заједничка пројектна компанија South Stream Serbia AG (удео „Газпрома“ — 51%, „Србијагаса“ — 49%). Одлуком Парламента Републике Србије пројекту „Јужни ток“ на територији републике је додељен посебан статус.
2013. године је потписан дугорочни уговор о испоруци руског гаса у Србију у обиму до 1,5 милијарди метара кубних гаса сваке године у току 10 година. Транспортовање гаса се врши постојећом трасом, а у будућности ће се испоруке вршити гасоводом „Јужни ток“.
Нови Сад, 08.10.2014. године                               Служба за односе с јавношћу и маркетинг