A+ A-
Srbijagas RSS feeds print version set contrast

Србијагас > Прес центар > Вест

Вести

13.05.2015 |

Душан Бајатовић са новинарима на Сајму пољопривреде

До краја године смањење цене гаса за комерцијалне купце

          Генерални директор Србијагаса Душан Бајатовић обишао је данас штанд предузећа на 82. Међународном пољопривредном сајму у Новом Саду, где је у разговору са новинарима изјавио да у овом моменту ЈП „Србијагас“ не касни са плаћањем гаса.
-Србијагас је био посебна тема у оквиру разговора са Међународним монетарним фондом. Ове године за нас неће  бити било какве државне помоћи из буџета, међутим ми ове године добро финансијски пратимо испоруке гаса, тј. почели смо плаћање и мартовске и априлске фактуре за гас. Можда ћемо имати мали проблем са плаћањем гаса за утискивање у складиште у Банатском Двору, али очекујемо да ћемо са нашим стратешким партнерима из Гаспрома решити  и то питање, будући да ће тај гас који је утиснут сигурно бити реализован на тржишту. Значајно се поправила ситуација када је у питању ХИП Азотара Панчево, дуговања која је имала Железара су замрзнута и они од 1. фебруара плаћају своје обавезе, а ради се и на решавању дугова Петрохемије, истакао је он напомињући уједно да ће до краја године за комерцијалне купце бити смањења цене гаса, и то под условом да се настави овај тренд кретања цене нафте.
         Директор је новинарима казао да је овогодишњи наступ ЈП „Србијагас“ на Сајму пољопривреде окренут управо овом сектору привређивања, великим и малим пољопривредним произвођачима, газдинствима, погонима и фармама, као и прерађивачима, шећеранама и млинарима, дакле свима онима који у пољопривреди користе гас, јер управо њима компанија жели да појасни повећање цене мрежарине и цене транспорта, односно њихово довођење на реалан ниво.
– Сматрали смо да је новосадски сајам, као један од боље организованих сајмова, право место за директан контакт са нашим купцима, где ћемо онима који ових дана посете сајам, представити колико је заправо за нас значајно да сви наши трошкови буду реално валоризовани, истакао је директор Србијагаса.
          Говорећи о снабдевању Србије гасом у будућности, нарочито након што буде прекинут транзит гаса преко територије Украјине, Душан Бајатовић је казао да је сигуран да ће „Ток“ бити изграђен. – „Тока“ – јужног, турског, српског или како год хоцетеце да га назовете, ће сигурно бити. У условима када Југоисточна Европа остаје без алтернативе за снабдевање гасом и када су развијене земље већ извршиле диверсификацију, изградња новог правца снабдевања је реалност и ја сам сигуран да ће интерес управо ових земаља, Источне и Југоисточне Европе, однети победу над, да тако кажем, једном врстом себичности коју испољавају поједини чиновници Европске комисије, рекао је он.
          Иначе, новинарима је данас саопштено и то да је постигнут договор, односно да је добијена потврда од Европске Енергетске заједнице и Енергетске заједнице за Југоисточну Европу у вези са реструктурирањем Србијагаса. – Добили смо потпуну сагласност да Србијагас остане јавно предузеће које ће основати два нова правна лица, Транспорт и Диструбуцију, што значи да ћемо урадити правно, а не својинско раздвајање. То значи пуну примену Другог и готово у потпуности Трећег енергетског пакета, а даље ће се тек разговарати о корпоративизацији Србијагаса, будући да тек оног момента када будемо имали своју имовину, своја права и када будемо почели да радимо по закону о привредним друштвима, а не о јавним предузећима, тек тада можемо говорити о новим моделима и тражити положај природних монопола, какав је транспорт природног гаса. Мислим да време за потпуну имплементацију свега тога није пре 2017. године, односно пре него што диверсификујемо своје правце снабдевања гасом, навео је Душан Бајатовић.
          Штанд Србијагаса данас је посетила и привредно политичка делегација Социјалистичке партије Србије, која је затим обишла и друге излагаче на сајму, а потом положила венац на споменик Бошку Перошевићу, на којег је пре 15 година извршен атентат за време Сајма пољопривреде у Новом Саду.

Нови Сад, 13.05.2015. године               Служба за односе с јавношћу и маркетинг