A+ A-
Srbijagas RSS feeds print version set contrast
Print

Србијагас > Прес центар > Вест

Вести

01.10.2015 |

Е. Бурмистрова: Гаспром експорт ће остати поуздан партнер Србије и Србијагаса

Регионална конференција "Изазови енеергетске стабилности"

            Гаспром експорт ће увек, на време и у потребним количинама испоручивати гас Србији, руска компанија ће увек остати поуздан партнер Србије и никакви "политички ветрови" не могу обуставити наше испоруке гаса Србији, поручила је данас генерални директор Гаспром експорта Елена Бурмистрова на Енергетској конференцији у Београду поводом 10 година рада предузећа Србијагас. Она је истакла да ће Гаспром екпорт увек остати предвидив и поуздан партнер Србије, јер "Гаспром не може да изда Србију, нашег традиционалног пријатеља".
            Честитајући Србијагасу јубилеј, Бурмистрова је рекла да је Гаспром, нажалост, морао да одустане од реализације пројекта Јужни ток, због става који је ЕУ имала према том пројекту и зато што је ЕУ практично приморала владу Бугарске да одустане од изградње тог гасовода. Како је том приликом истакла, “то не значи да ће сарадња са Србијом бити обустављена”. Бурмистрова је рекла да се са српским партнерима анализира пројекат проширења, односно удвостручења капацитета складишта Банатски Двор са садашњих 450 милиона на милијарду кубика.
            -То би омогућило да Србија буде потпуно безбедна у снабдевању гасом, рекла је она. Бурмистрова је подсетила да ће Гаспром експорт ове године Србији испоручити око 1,5 милијарду кубика гаса. Она је додала да су односи Србије и Русије данас стратешког карактера и то не само у енергетском сектору, већ и шире.
            Честитајући јубилеј запосленима у Србијагасу и пожелевши им нова достигнућа и велике успехе, Бурмистрова је поручила колегама из Србијагаса да увек могу да рачунају на стручну и техничку помоћ и сарадњу са том руском компанијом.
            Говор Елене Бурмистрове у целости гласи:
            "Историјат сарадње Русије и Србије у сфери природног гаса траје већ неколико деценија. Испоруке природног гаса на тржиште Југославије почеле су давне 1978. године. Односи између Русије и Србије у енергетској сфери и заиста имају стратешки карактер и није случајно да они, поред испорука „плавог горива“, укључују и подземно складиште гаса, прераду нафте и електро-енергетику.
            Са стањем на дан 1. октобра 2015. године, „Газпром експорт“ је по уговору са „Југоросгаз“-ом испоручио знатне количине природног гаса – преко 12 милијарди кубних метара. Ове године рачунамо да ћемо испоручити у Србију преко 1,5 милијарде кубних метара гаса, што ће представљати рекордни показатељ, рачунајући од 2010. године.
            Посебну драгоценост наше сарадње са „Србијагас“-ом представља формирање заједничког предузећа за управљање подземним складиштем гаса „Банатски двор“. Ово складиште са активним капацитетом од 450 милиона кубних метара представља гаранцију сигурног снабдевања читавог балканског региона. Активни капацитети подземног складишта „Банатски Двор“ могу бити проширени на 1 милијарду кубних метара.
           Желим да уверим све присутне, да ће „Газпром експорт“ увек бити сигуран и поуздан испоручилац гаса на Балкану. „Газпром“ не може да изневери Србију, тако лојалног и важног партнера. Морали смо да одустанемо од пројекта „Јужни ток“. Али то не значи да се наша сарадња са Србијом неће проширивати.
           Убеђена сам да ће без обзира на све политичке ветрове и струјања, руски гас у наредним деценијама долазити на тржиште Србије, увек на време и у потребној количини."

           У оквиру данашње конференције под називом “Изазови енергетске стабилности” одржана је конференција за новинаре генералног директора Србијагаса Душан Бајатовића, који је овом приликом најавио да је постигнут договор са Гаспромом о проширењу подземног складишта гаса Банатски Двор и поручио да Србија има довољно гаса за предстојећу грејну сезону.
           -Влада Србија за то неће морати да даје додатне гранације и новац, већ ће се посао реализовати кроз пројектно финансирање, рекао је он и навео да Србијагас остаје стратешки партнер са руским Гаспромом. За другу фазу модернизације складишта Банатски Двор требало би да се инвестира 65 милиона евра без изградње пратећих гасовода. Капацитет тог складишта би после проширења требало да износи једну милијарду метара кубних, производња до 10 милиона кубика дневно, а утискивање гаса седам милиона кубика.
            Бајатовић је поручио да је Србија гасно обезбеђена за предстојећу зиму и да је Банатски Двор спреман за нову грејну сезону. Он не очекује проблеме, јер се складиште несметано пуни гасом. Такође је најавио да се разматра могућност да Србија у Мађарској ускладишти 100 до 200 милиона кубика гаса у случају да дође до проблема са транспортом преко Украјине.
            Генерални директор Србијагаса је указао да је покренуто и питање снижења трошкова транспорта гаса за Србију преко Мађарске који сада износи од 44 до 47 долара за 1.000 кубика, на тај начин што би се испорука гаса одвијала на српској граници, а што би значајно снизило укупну цену гаса.
Бајатовић је рекао да је Србија већ почела преговоре за нове правце снабдевања гасом, јер се очекује да ћемо тај гас добијати са севера пошто ће бити нових количина гаса из новог гасовода “Северни ток 2”. Он је додао да југоисточна Европа нема алтернативу у снабдевању гасом, а да су количине тог енергента које се помињу из Азербејџана већ закупљене, а из Хрватске и Бугарске не постоје гасоводи регионалног капацитета који би могли да допремају гас до овог региона.
Директор Србијагаса је рекао да ће до снижења цене гаса доћи ако остане исти однос курса евра и долара. Према његовим речима, нижа цена ће важити целе године.

            Присутнима се на отварању конференције обратио и републички министар Александар Антић који је истакао да је Србија потпуно енергетски стабилна и безбедна земља и навео да је Србијагас почео да остварује одличне резултате и да су пред том компанијом најбољи дани. Антић је, на енергетској конференцији поводом 10. годишњице постојања Србијагаса, рекао да је последњих годину и по дана Србијагас ушао у нову фазу рада и да има подршку владе да обавља своју основну делатност - набавку и испоруку и наплату гаса. Он је подсетио да је Србијагас прошао кроз тешке периоде јер се преко те компаније водила социјална политика, цене гаса нису биле адектавне као ни подршка државе, као и да је Србијагас морао да преузима предузећа у реструктурирању.
               - Генерални директор Србијагаса Душан Бајатовић би могао да буде генерални директор половине тих предузећа у реструктурирању, рекао је Антић и додао да се рад тих предузећа озбиљно одразио на пословање Србијагаса, јер му је то донело нове дугове. Србијагас је прошао и кроз тешке гасне кризе, али је и у тим ситуацијама успео да обезбеди Србији и грађанима довољне количине гаса, рекао је Антић. Министар је истакао да то предузеће сада нема ниједан динар дуга према Гаспрому за протеклу грејну сезону, што никада раније није било. Очекује се да ће до почетка следеће године и дугови према Југоросгасу бити измирени, рекао је Антић.
            Према његовим речима, пред Србијом су велики гасни пројекти и најавио је да ће се у октобру са Гаспромом разговарати о детаљима проширења складишта Банатски Двор на милијарду кубика. Антић је навео да се размишља и о новом гасном складишту Банатски Итебеј и ради озбиљна студија, истичући да би са та два складишта Србија имала оке две милијарде метара кубних гаса што је готово наша годишња потрошња.

            Учесницима Регионалне конференције "Изазови енергетске стабилности" обратио се и амбасадор Русије у Београду Александар Чепурин, који је том приликом рекао да је Србијагас поуздан партнер Гаспрома и изразио очекивање да ће Русија у наредном периоду унапредити сарадњу са српском гасном компанијом и покренути нове пројекте. Русији је потребна снажна Србија, као и снажни Србијагас који стоји усправно, казао је Чепурин честитајући Србијагасу 10. годишњицу постојања.
            Руски амбасадор је изразио очекивање да ће у наредном периоду бити остварене нове могућности за сарадњу у тој области, додајући да је претходних 10 година успешног рада Србијагаса добар основ за будућност. Чепурин је рекао да је сарадња Србије и Русије у гасном сектору заснована на узајамној користи, прецизирајући да Русија годишње испоручује Србији 1,5 милијарди кубних гаса. Према његовим речима, Гаспром је у 2014. испоручио Европи укупно 146 милијарди кубних метара гаса и потрошња гаса у Европи је повећана, а очекује се да ће Гаспром у 2015. укупно испоручити Европи 160 милијарди кубних метара тог енергента.
            Он је додао да се Русија залаже да се узимају у обзир интереси Србије по питању снабдевања гасом, као и да је Русија више пута хтела да гасовод Јужни ток прође кроз Србију. Чепурин је рекао да су у свету у току велике промене и да је потребно обновити дијалог између истока и запада како би се заједно супротставили глобалним претњама.
            Када је реч о енергетици, руски амбасадор је поручио да ту нема граница и "да и Руси, Срби, Немци, Енглези имају заједничке интересе у области енергетике и гаса".

             У оквиру данашње конференције одржана је и панел дискусија о "Реструктурирању националне гасне компаније" у којој су учествовали Мирјана Филиповић, државни секретар у Министарству рударства и енергетике, Блаженка Мандић, заменик генералног директора Србијагаса, Милан Здравковић, помоћник генералног директора за економику и Јовица Будимир, извршни директор за инвестиције. Модератор панела био је Милан Ђукић, извршни директор Србијагаса за правне, кадровске и опште послове.

            Генерални директор Србијагаса потом је присутнима представио "Енергетске изазове у 2016. години", а на крају данашње конференције најзаслужнијим радницима Србијагаса, у знак јубилеја, додељена су пригодна признања.

           Презентације генералног директора „Србијагаса" Душана Бајатовића можете преузети са следећих линкова:
10 година националне гасне компаније
Енергетски изазови у 2016.

          У оквиру обележавања јубилеја – 10 година ЈП „Србијагас“ припремљен је и специјални видео запис под називом „Србијагас – Наши успеси“, који можете да погледате овде

Београд, 01.10.2015.                                               Служба за односе с јавношћу и маркетинг