A+ A-
Srbijagas RSS feeds print version set contrast
Print

Србијагас > Прес центар > Вест

Вести

14.10.2015 |

Србијагас од данас на Сајму енергетике

Међу 150 излагача из земље и региона

           Интересантан и садржајан наступ припремило је Јавно предузеће “Србијагас” у склопу свог овогодишњег учешћа на 11. Међународном сајму енергетике, који се од данас до петка, 16. октобра одржава у Хали 1 Београдског сајма. Сајам је данас свечано отворио министар рударства и енергетике Александар Антић рекавши да се српска енергетика убрзано развија, те да је у тој области у последњих годину дана направљен изузетан напредак.
           - Створен је чврст законодавни оквир за сектор енергетике, ојачано је
регулаторно тело, а наша земља је добила и све похвале Енергетске заједнице да је најнапреднија у региону по питању либерализације тржишта струје и гаса.
           Говорећи о инвестицијама, и то оним у гасни сектор, он је казао да се воде озбиљни преговори о реализацији гасне интерконекције са Бугарском, док је осврћући се на процес реструктурирања јавних предузећа, рекао да је велики искорак урађен и у реструктурирању Србијагаса, да предузеће први пут нема дугова за гас и да уредно измирује све своје обавезе.
           Према његовим речима, велика јавна предузећа енергетског сектора у Србији су стабилна и јака. - Нема енергетски стабилности, уколико се енергетски сектор не развија, нагласио је он. Уједно, министар је најавио да се у наредне две до три недеље очекује усвајање подзаконских аката који се односе на обновљиве изворе енергије, а крајем новембра или почетком децембра Србија ће добити први ветропарк снаге 10 мегавата.
           Министар је, заједно са својим најближим сарадницима, током обиласка сајма, посетио штанд Србијагаса, где се задржао у краћем разговору са представницима менаџмента и Надзорног одбора предузећа-Блаженком Мандић, Миливојем Милетићем, Јовицом Будимиром и Миланом Ђукићем.
           Током три дана трајања сајма биће организована бројна пратећа стручна предавања из области енергетике, а већ првог дана рада, уз учешће највиших представника Министарства рударства и енергетике одржане су сесије о стратегији у енергетици и регионалној сарадњи у тој области, као и заједничком наступу на трећим тржиштима.
           Како је данас на сајму истакла државни секретар у Министарству рударства и енергетике Мирјана Филиповић, Србија ће на предстојећој седници Министарског савета Енергетске заједнице (ЕЗ) у Тирани тражити што већу донацију од ЕУ за изградњу гасне интерконекције између Србије и Бугарске.
           -Пројекат је спреман и очекујемо да ће се наћи начин да се затвори финансијска конструкција, казала је она и подсетила да је Бугарска већ добила грант од ЕУ за целу своју деоницу тог пројекта, а Србија само мали део, и зато ће тразити више. Она је подсетила да је ЕЗ већ прогласила приоритетним пројекте гасних и електро регионалних интерконекција и зато ће Србија инсистирати да се нађу адекватна финансијска средства за те пројекте.
           Србија је, подсетила је она, последњих годину и по дана добила доста позитивних оцена од ЕЗ, посебно после реструктурирања Србијагаса и раздвајања делатности те компаније на независног транспортера и дистрибутера током ове године, што је урађено у сарадњи са колегама из ЕЗ. Сада предстоји финансијско реструктурирање Србијагаса које се ради у сарадњи са Светском банком, напоменула је Филиповић.
           И представници Србијагаса учествоваће наредних дана у конференцијском програму, у четвртак у склопу Дана инвестиција и партнера, са презентацијом "Инвестициони пројекти ЈП Србијагас" коју ће изложити директор Сектора за развој у Новом Саду Душан Медић, а у петак ће, у оквиру Дана студентских стручних пракси, руководилац Службе за људске ресурсе Ненад Мачванин представити активности наше компаније у овом сегменту. На нашем штанду ће свакодневно бити стручна лица задужена за контакте са партнерима, потенцијалним инвеститорима, потрошачима.
           На овогодишњем Међународном сајму енергетике, као и Сајму заштите животне средине и природних ресурса -Ецофаир, учествује око 150 излагача из 10 земаља, а очекује се посета око 5.000 пословних људи, представника струке, науке и бизниса.


Београд, 14.10.2015. године                                 Служба за односе с јавношћу и маркетинг