A+ A-
Srbijagas RSS feeds print version set contrast
Print

Србијагас > Прес центар > Вест

Вести

29.10.2015 |

„Гаспром“ и „Србијагас“ потписали Меморандум о разумевању

Проширење ПСГ Банатски Двор

У седишту руске компаније „Гаспром“ одржан је радни састанак Председника Управног одбора Алексеја Милера и Председника Владе Републике Србије Александра Вучића. Како је саопштено из „Гаспрома“ , стране су размотриле низ питања у вези са билатералном сарадњом у енергетској области. Посебна пажња је посвећена испорукама руског природног гаса у Србију и његовом подземном складиштењу на територији Републике.

У току састанка Алексеј Милер и генерални директор ЈП „Србијагас“ Душан Бајатовић потписали су Меморандум о разумевању. Документ представља намеру страна да размотре могућност развоја узајамне сарадњу у области подземног складиштења гаса, компримованог природног гаса и испорука течног природног гаса (LNG) малих размера, између осталог, у оквиру научно-техничке сарадње. У складу са Меморандумом, стране ће посебно размотрити питање проширења капацитета ПСГ „Банатски Двор“.

У саопштењу Владе Републике Србије са овог састанка, између осталог, стоји да је премијер Вучић рекао да складиште у Банатском Двору, које ће моћи да прими милијарду кубних метара гаса уместо досадашњих 460 милиона, представља додатни гарант енергетске стабилности и безбедности Србије. Он је том приликом нагласио да Србија, после много година, без дана кашњења, измирује све своје текуће обавезе према Гаспрому и додао да од ове компаније, као једног од стратешких партнера Србије, очекује помоћ у одређивању висине цене гаса за српске фирме МСК и „Азотару“.


Нови Сад, 29.10.2015. године                             Служба за односе с јавношћу и маркетинг