A+ A-
Srbijagas RSS feeds print version set contrast

Србијагас > Прес центар > Вест

Вести

07.01.2016 |

ПСГ Банатски Двор окосница енергетске безбедности Србије

Посета министра Антића Б. Двору

           Министар рударства и енергетике Републике Србије Александар Антић посетио је данас Подземно складиште гаса Банатски Двор, где је заједно са генералним директором ЈП “Србијагас” Душаном Бајатовићем и извршним директорима овог руско-српског предузећа Сашом Илићем и Срђаном Kостовићем, обишао постројење и уверио се да је систем апсолутно стабилан, односно да је снабдевање природним гасом у Републици Србији уредно и без икаквих проблема.
           - Подземно складиште гаса у Банатском Двору је окосница енергетске безбедности Србије, када је гас у питању. Овде тренутно има преко 420 милиона кубних метара гаса, што обезбеђује да је Србија апсолутно енергетски безбедна по питању снабдевања овим енергентом. Иначе, протеклих дана грађанима, привреди и даљинским системима грејања дневно је испоручивано између 10 и 12 милиона кубних метара гаса, истакао је Антић. Он је овом приликом посебну захвалио радницима ЕПС, ЕМС, као и Србијагаса, подсећајући да они раде на Божић како би обезбедили да грађани могу да славе овај велики празник.
           -За запослене у енергетском сектору у Републици Србији данас је радни дан. Само у јавним предузећима “Електропривреда Србије”, “ЕМС”, Србијагас, као и у систему топлана које греју станове наших грађана, на овај највећи хришћански празник, на својим радним обавезама је око 15.000 запослених, док је око 5.000 њих на “пасивном дежурству”, рекао је Антић и нагласио да, у време када, некада с правом, а некада не, критикујемо јавна предузећа, ово представља прилику да у име Владе Србије и грађана треба да се захвалимо тим људима који свих 365 дана у години раде како би ми имали струју, гас и грејање.
           Генерални директор ЈП “Србијагас” Душан Бајатовић истакао је да ће Србија и у наредном периоду бити уредно снабдевена гасом и подвукао да Србија у овом моменту нема никаквих дугова према главном снабдевачу-Гаспрому.
           -Нисмо угрожени ни са количинама, ни са транспортним уговорима, ни финансијски, истакао је он и посебно се захвалио Влади Републике Србије на активном учешћу у финансијском реструктурирању Србијагаса, које је почело, истакавши да ће ускоро у потпуности бити спроведено и организационо реструктурирање у смислу поделе на додатна предузећа - Транспортгас Србија и Дистрибуцијагас Србија, уз матичну компанију Србијагас.
           -Ми смо ово све спремно дочекали. Никаквих проблема у наредном периоду неће бити, нагласио је Бајатовић.
           Говорећи о развојним пројектима, он је навео да су у току први радни састанци у вези са другом фазом изградње Банатског Двора, а истакао је и три стратешка циља, најпре снабдевање Србије гасом из правца севера, било да је то Уренгој, Ужгород, тј. као и до сада из Украјине или из Аустрије, Баумгартена, са Северног тока.
           - Други правац је Александропољ у Грчкој путем спајања грчког и бугарског гасног система, као и српског и бугарског, додао је он, указујући да је трећа могућност Тесла пројекат, који је препознала и ЕУ.
           - Тесла пројекат је нека нова врста Јужног тока, односно јужног коридора, а очигледно је да ће интереси југоисточне Европе, који су у овом моменту угрожени у снабдевању гасом, на средњи рок победити идеолошке интересе. Сигуран сам да ће се нека врста Јужног тока, односно коридора градити, нагласио је директор Србијагаса.
           Он је указао да Србија има регионални значај, да већ има правац према Сарајеву и да ће изградити и гасовод према Републици Српској, као и двосмерни гасовод према Хрватској.
           -Са два нова складишта, испоруком гаса на мађарско-српској граници, и новим правцем према Бугарској, плус могућност изградње гасовода Тесла, Србија диверсификује тржиште, прави га конкурентним, бежи од спекулативног тржишта и добија све елементе здраве гасне привреде, оцењује Бајатовић.
           Иначе, директор Србијагаса најавио је данас да у текућој години неће бити повећања цене гаса, а да и међународне процене за наредни период, узимајући у обзир процене цене нафте, предвиђају останак цене гаса на актуелном нивоу. Он је рекао да је просечна цена гаса на украјинско-мађарској граници од почетка године – 170 долара. Ова година ће, како је рекао, бити ценовно угодна за потрошаче.


Банатски Двор, 07.01.2016. године                    Служба за односе с јавношћу и маркетинг