A+ A-
Srbijagas RSS feeds print version set contrast
Print

Србијагас > Прес центар > Вест

Вести

09.03.2016 |

Душан Бајатовић на Копаоник бизнис форуму: Сада сви морају да плате гас

Извештај са панела "Реструктурирање државних предузећа - успешни примери и дилеме"

           Генерални директор Душан Бајатовић изјавио је данас да “Србијагас” више неће "поклањати" гас државним предузећима, а да су претходне владе, одлучујући о цени гаса, "појеле" 500 милона евра нашој компанији.
           -Предузећа у реструктурирању нису плаћала за гас - кажу неплаћамо јер је гас скуп, а ја их питам - па како скуп ако га не плаћате? Ову владу је задесило да је ђаво дошао по своје и донета је одлука да нема више даљег задуживања код Србијагаса и да морате да нађете паре ако хоћете гас, истакао је Бајатовић на Копаоник бизнис форуму у оквиру панела под називом “Реструктурирање државних предузећа – успешни примери и дилеме”.
           Он је том приликом, такође, казао да “више нема социјалне политике преко леђа Србијагаса” и да сада сви морају да плаћају - и Железара Смедерево, и Азотара, и МСК, као и друга велика предузећа.
           -Нисмо правили добру математику у прављењу социјалне политике, рекао је Бајатовић, подсетивши да су се раније сваке године законом регулисале гаранције према Србијагасу.
           Он је рекао да ће ове године просечна цена гаса бити испод 130 евра за 1.000 кубика гаса на украјинској граници. Када је реч о дуговима, Бајатовић је рекао да је Србијагас стартовао са око 800 милиона евра кредитних задужења и до сада је око 300 милиона евра отплаћено са рачуна буџета Републике Србије. Прошле године је, по захтеву ММФ-а, Србијагас исплатио 60 милиона евра из сопствених прихода и ове године ћемо још 60 милиона исплатити исто из сопствених прихода, навео је директор Србијагаса.
           -Морамо да испоштујемо и репрограм старих дугова са Русијом. Сада смо разговарали са Светском банком и изабрана је консултантска кућа која ће урадити потпуно “Дуе дилигенце” од оснивања Србијагаса и договорили смо се да урадимо нову стратегију, рекао је Бајатовић.
            Такође, он је на Бизнис форуму на Копаонику казао и да би друга фаза складишта гаса Банатски Двор требало да почне ове године, а можда и изградња Српског Итебеја, што би довело Србију у позицију регионалног играча, ако би могли да складиштимо две милијарде кубних метара гаса.
           Компанија Србијагас је, како је истакао Бајатовић, основала два посебна предузећа “Транспортгас Србија” и “Дистрибуцијагас Србија”, која би од 1. јула требало и формално да почну да раде.
           -У овом моменту у Србијагасу нема дефинисаног вишка запослених, ако узмете да су укупни трошкови по основу тзв. оперативних трошкова компаније на нивоу од шест одсто, а да су укупни трошкови са амортизацијом испод 10 одсто. За компанију као што је Србијагас то нису велики трошкови, рекао је Бајатовић. Према његовим речима, Србијагас не може много да уштеди на оперативним трошковима.
          -Може то још да буде мање и ефикасније, али проблем Србијагаса нису оперативни трошкови већ нереална цена гаса претходних година и гас који се испоручивао предузећима у реструктурирању или у банкроту, а која нису плаћала, казао је Бајатовић.
          Он је додао да нема више социјалне политике преко Србијагаса и да је зато предузеће у 2015. години зарадило три милијарде динара.

Копаоник, 09. март 2016. године                        Служба за односе с јавношћу и маркетинг